Nemzeti: Azért nem állapodtak még meg Horváth Lajos Ottóval, mert a színész nem ismeri el, hogy nem csak a színház felelős a balesetért

2024. július 10. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben reagált a Nemzeti Színház Horváth Lajos Ottó színész korábbi bejegyzésére, amelyben a színész cáfolta, hogy a színházban elszenvedett balesete után 5 millió forint kártérítést kapott volna. A baleset óta felmondott színész azután lépett a nyilvánosságra, hogy szintén balesetet szenvedett volt kollégája, a szintén felmondott Szász Júlia is cáfolta Vidnyánszky Attila igazgató állításait. „Sajnálom, hogy a titoktartási megállapodásunk ellenére, idő előtt, olyan információk kerültek nyilvánosságra, amelyeket cáfolnom kell” – írta Horváth, aki utána tételesen felsorolta, mennyi pénzt kapott. Ezt tette most a Nemzeti is, eszerint:

  • a színház által kifizetett „gyorssegélyek” összege kétszer 901 000 Ft volt, „mely összegek tartalmazzák a művész nyugdíjalapját növelő járulékokat is, ez összesen 1 802 000 Ft-ot jelent.”
  • 765 850 forintot utalt számára a Kulturális és Innovációs Minisztérium,
  • a színház baleset-biztosításának terhére 150 500 forintot utalt.
  • A szakszervezet 780 000 forintos további összeggel támogatta Horváth Lajos Ottót,
  • aki június 14-én beérkezett, munkaviszonya megszüntetésére irányuló kérelméig 2 477 275 forint táppénzt kapott.
  • A Nemzeti Színház felelősségbiztosításának terhére 1 000 000 Ft-os kártérítési előlegben részesülhetett Horváth Lajos Ottó.

A színház számítása szerint mindez 6 975 625 forintot jelent.

A színház ugyanakkor kiemeli, hogy a biztosító által a károsult számára keretveszteség és kamatai jogcímen kalkulált 2 236 265 forintos kártérítési összeg elfogadásáról még nem érkezett Horváth Lajos Ottótól válasz.

Mint a Nemzeti írja, a kártalanítás további részét képezi a többmilliós összeget kitevő sérelemdíj, melynek összegéről zajlanak az egyeztetések. A peren kívüli megegyezésnek a színház szerint nem az az akadálya, hogy a Nemzeti sokallja a kártérítést, hanem hogy Horváth Lajos Ottó nem ismeri el, hogy „a baleset bekövetkezéséért nem kizárólag a Színház tehető felelőssé, hanem abban maga a sérült Horváth Lajos Ottó is szerepet játszhatott”.

Vidnyánszky Attila korábban utalgatott már arra interjúkban, hogy a színészek is felelősek a balesetért. Erre Horváth korábban úgy reagált, „a sérüléseimen túl az fájt a legjobban, hogy Igazgató Úr engem a saját balesetemért is felelőssé tett – noha ennek megítélése az igazságszolgáltatás, és nem az ő feladata”.

Szerdán a Nemzeti Színház oldalán megjelent egy közlemény, amiben azt áll, hogy „az elmúlt hónapok történései megrázták a Nemzeti Színház társulatát. Nem pusztán a baleset ténye jelentett traumát, hanem a balesetet szenvedett volt kollégák részéről tapasztalt elhatárolódás a színház vezetésétől és közösségétől, illetve a kommunikációra való hajlandóság teljes hiánya”. A bejegyzés szerint a Nemzeti Színház hónapokig igyekezett kerülni a nyilvános felületeken történő kommunikációt, de most már úgy érzik, változtatniuk kell ezen. „Ugyanakkor a színház vezetése továbbra is reménykedik az elmúlt hónapok negatív történéseinek mielőbbi, mindenki számára megnyugtató módon történő lezárásában és teljes figyelmével az alkotó, művészeti értékek teremtésére irányuló munkára koncentrálni.”

Az említett baleset tavaly novemberben történt, amikor a Rómeó és Júlia előadása közben Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia három métert zuhant, mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A színház igazgatója, Vidnyánszky Attila először benyújtotta a lemondását, de nem sokkal később ezt visszavonta. A baleset miatt beadta lemondását Vidnyánszky Attila, de Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el. A baleset miatt belső vizsgálat indult a színházban, nem találtak felelőst, a rendőrség is nyomozást rendelt el, ez még nem zárult le.

Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész nemrég interjút adott a Partizánnak, amiben arról beszélt, hogy a Nemzeti Színházban történt baleset miatt indított belső vizsgálat egy „látszatesemény” volt. A színész szerint lehetett tudni, hogy a vizsgálat azt fogja megállapítani, hogy nincs egy személyi felelős. „Egyet nem is lehet találni, többet viszont igen. Elsősorban a darab rendezőjét és a színház igazgatóját, természetesen.” Udvaros elmondása szerint több alkalommal is jelezték Vidnyánszky Attilának a díszletekkel kapcsolatos aggályaikat, csoda, hogy nem történt korábban baleset.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!