Operaház: Nem bontják a díszletet, és nem kértük fel a Budafoki Dohnányi Zenekart

2024. március 22. – 15:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Állami Operaház több pontban is közleményben reagált a sztrájkkal kapcsolatban a sajtóban megjelent hírekre.

Szerdán többek közt a Magyar Narancs és két cikkében a 444 is megírta, hogy az Operaházban törvénytelen módon, képesítés nélküli irodai dolgozókkal bontatják el a Don Giovanni-előadás díszletét. Az Operaház szerint ilyen nem történt, a díszlet kedd óta változatlan formában áll a színpadon.

Az Operaház cáfolja továbbá Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezet elnökének azt az állítását is, hogy az intézményben 2009 óta nem történt bérfejlesztés. A Népszava keddi cikkében a szakszervezeti vezető maga is elismeri, hogy a 2022-ben 20%-os, 2023-ban átlagosan 10%-os alapbéremelés történt.

Bárány ezzel párhuzamosan arról nyilatkozott az Indexnek, hogy az Operaház szünetelteti a sztrájkban részt vevő dolgozók társadalombiztosítási jogviszonyát a sztrájk napjain. Bárány emiatt levélben fordult az Operaházhoz.

Szintén reagált arra a hírre az Operaház, hogy felkérték a Budafoki Dohnányi Zenekart, hogy játsszák el a vasárnapi Don Giovanni-előadást az OPERA Zenekar helyett. Az Operaház szerint ilyen nem történt.

Ókovács Szilveszter és Hollerung Gábor a közlemény szerint valóban beszélt egymással a sztrájkhelyzet miatt, mert a karmester részt vett a keddi Don Giovanni-előadáson. Operaprodukciók pótlása nem merült fel ezen a beszélgetésen.

Az Operaház szerint az informátorok összekeverték a Budafoki Dohnányi Zenekart az Óbudai Danubia Zenekarral. Ezt azzal indokolják, hogy Hámori Máté, a Danubia művészeti vezetője és Ókovács Szilveszter egyeztettek arról, hogy mivel a vasárnap estére meghirdetett Máté-passió című produkció eleve a Danubia Zenekarral került az Operaház színpadára, meg tudnák-e ismételni a közreműködést. A Danubia művészeti vezetője a zenekar korábban meghirdetett koncertjei miatt nem tudta vállalni az felkérést.

Pontatlan az Opera szerint az Indexnek név nélkül nyilatkozó zenekari tag állítása is, miszerint a főigazgató hazudott, mikor azt mondta, a zenekar nem jelent meg az egyeztetésen.

Az Opera közlése szerint az intézmény vezetése 18.00 órára a hátsó színpadra hívta meg a zenekart főigazgatói tájékoztatóra, amelyet azután pontosítottak, mert a Székely Bertalan teremben állt rendelkezésre olyan technika, amin a zenekari tagság számára a költségvetési számok jól láthatóan levezethetők. A zenekar többszöri kérésre sem volt hajlandó részt venni a meghirdetett egyeztetésen, így végül Ókovács Szilveszter a nézők tájékoztatása és a Don Giovanni-előadás elindítása után, 19.10-kor a zenekari öltözőben folytatott háromórás megbeszélést a zenekari tagokkal.

Az Operaház azt is közölte, hogy a péntek esti Hunyadi-produkció szcenírozott formában biztosan nem valósulhat meg. Az énekkar és a zenekar közreműködésével koncertelőadás formájában azonban van esély az előadás megtartására. Az Opera a megváltott jegyeket becseréli, ajándékutalványra váltja, illetve az árat visszatéríti.

Az Opera dolgozói kedd este, a Don Giovanni-előadás előtt léptek sztrájkba. A sztrájk miatt felmerült, hogy elmaradhat az esti előadás, a Don Giovanni, de ezt végül megtartották, igaz, akkor az első negyven perc zenekar nélkül ment le.

Az Opera korábban a Telex kérdésére azt közölte: „Sztrájk miatt az Opera nem hagy el előadást, ez alapelv, nem lehet a legnagyobb magyar előadó-művészeti intézmény működését meghekkelni, akármi is a cél. A közönség az első, az előadások ezért »minden körülmények között« elindulnak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!