Ókovács felkért egy másik zenekart, hogy ugorjon be a sztrájkoló zenészek helyére az Operába, de visszautasították

2024. március 22. – 07:31

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtök délutáni egyeztetésen nem vett részt Ókovács Szilveszter, a helyettesét küldte el, de nem közeledtek az álláspontok – mondta a Népszavának Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke.

A lap értesülései szerint időközben az Operaház főigazgatója felkérte a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekart (BDZ), hogy vasárnap játsszák el a Don Giovannit a sztrájkoló Opera-zenekar helyett, de a BDZ visszautasította. A Népszava megkeresésére Hollerung megerősítette, hogy kaptak ilyen megkeresést. „Valóban beszéltünk, de nem került szóba, hogy ez megvalósuljon” – mondta. Hozzátette, látja a zenészek leterheltségét, de nem gondolja, hogy a sztrájk az optimális megoldás a helyzet kezelésére.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a sztrájk miatt még mindig a Don Giovanni díszletei állnak a színpadon, ezért csütörtök este is Mozart operáját adták elő a műsorban szereplő Mayerling című balett helyett.

Az Opera dolgozói kedd este, a Don Giovanni című előadás előtt léptek sztrájkba. Az aznapi előadás első negyven perce zenekar nélkül ment le, a szerda esti Hunyadi koncertszerű előadására viszont már egyáltalán nem álltak be a zenészek. A Népszava azt írja, a csütörtök esti Don Giovanni is zenekar nélkül ment le.

Ókovács Szilveszter a sztrájk árnyékában, csütörtök délelőtt mutatta be a következő, 2024/25-ös évad terveit. A főigazgató bejelentette, hogy a mostani szláv szezont angolszász évad követi majd, és

újra repertoárra tűzik a Porgy és Besst, annak ellenére, hogy továbbra sincs szerzői jogi engedélyük a mű játszására.

Az Opera honlapján már fent is van az előadás színlapja, eszerint 2025 januárjában mutatják be. Ahogy az oldalon is fel van tüntetve, a jogtulajdonosok nyilatkozata szerint „a Porgy és Bess produkció jelen formában történő bemutatása nem engedélyezett, és ellentétes a mű színrevitelének követelményeivel”.

Az Opera 2019-es Porgy és Bess-előadása ugyanis azzal kavart nemzetközi botrányt, hogy Ira Gershwin, a zeneszerző testvére és a dalszövegek írója rendelkezése alapján az operát kizárólag fekete szereplőgárdával lehetne előadni, az Opera viszont magyar énekesekkel játszatta. Ókovács ezt azzal próbálta kiküszöbölni, hogy aláíratott egy nyilatkozatot a szereplőkkel, miszerint: „Én, alulírott kinyilvánítom, hogy identitásomnak elválaszthatatlan részét képezi az afro-amerikai eredet és tudat. Ezért is külön öröm számomra, hogy George Gershwin Porgy és Bess című operájában felléphetek.”

Az évadbejelentés után a főigazgató a Népszava kérdésére azt mondta, az intézmény szakszervezete nem tartja be a sztrájk szabályait, és nem jelzi időben, hogy mikor tervezik a munkabeszüntetést. Szerdán délután ötkor például még azt a tájékoztatást kapták, hogy nyolckor beül az árokba a zenekar, csak este nyolc óra után közölték, hogy ez nem történik meg.

Arra a kérdésre, hogy ebben a helyzetben nem lett volna-e jobb megoldás lemondani a Hunyadi előadását, Ókovács azt válaszolta,

intézményvezetőként másban nem érdekelt, kizárólag az előadások megtartásában.

Arra a kérdésre pedig, hogy meddig tartható fenn a mostani helyzet, azt válaszolta:

„Bármeddig, egyre nagyobb lesz a kár, és az év végén nem lesz 13. havi fizetés. Ön szerint itt ülök négymilliárd forinton, és nem akarom odaadni?”

Ókovács azt mondta, nem vetődött fel benne, hogy lemondjon csak azért, mert az Operának nincs négymilliárddal több forintja. „Nekem a működőképességet kell biztosítanom” – mondta.

Arra a felvetésre, hogy a Népszava információi szerint túlterheltek az Opera dolgozói, a főigazgató úgy reagált, hogy ez hazugság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!