Meghalt Finta József építész

2024. január 8. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

89 éves korában meghalt Finta József, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-, kétszeres Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima-díjas magyar építész – adta hírül az építész által alapított Finta Studio.

Finta építészi munkásságát 1958-ban a LAKÓTERV-ben kezdte, ahol közel harminchat évig dolgozott, eleinte tervezői, majd műteremvezetői és végül igazgatóhelyettes-főépítész beosztásban. Országosan ismert építésszé a Duna Intercontinental szálló (ma Hotel Marriott) tette. 1966-ban a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) vezetőségi tagjává választották. 1994-ben nyitotta meg a Finta és Társai Építész Stúdió Kft.-t.

„Professzionális, egyben családias szervezetet hozott létre, mely zökkenő nélkül tudott megfelelni a rendszerváltoztatás után megjelenő új beruházói attitűdök elvárásainak, időről időre alkalmazkodik a megváltozó megrendelői, technikai környezethez, összekapaszkodva vészel át gazdasági kataklizmákat, vagyis képes József építészetéhez hasonlóan a folyamatos megújhodásra” – írták róla egykori tanítványai az Építészfórum nekrológjában.

Finta József tervezte többek között a Budapest Kongresszusi Központ, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest és a Bankcenter épületét, valamint részt vett a Westend City Center és a rendőrség Teve utcai székházának tervezésében is – írja a hvg.hu. Finta tervezte a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán álló, 1989-ben megnyílt Képviseleti Irodaházat is. Az Építészfórum tavalyi cikkében Budapest legbefolyásosabb építészének nevezte Fintát, aki „a városi legenda szerint” többek között az akkor a magyar építészek között fehér hollónak számító angol nyelvtudásának is köszönhette hotel és irodaház megbízásait az 1960-as és '90-es évek között. „A beruházások száma, pozíciója és méretei kiemelték Fintát a korabeli építészek közül, és azóta se sikerült egy építésznek se olyan szinten rajta hagynia keze nyomát Budapesten, mint ebben a 15-20 évben Finta Józsefnek” – írta róla a szaklap.

Finta elméleti és grafikai munkássága is jelentős, több könyve jelent meg és számos tanulmányát közölték hazai s külföldi szaklapokban, rajzai pedig több önálló és csoportos kiállításon szerepeltek.

Hat évtizedes pályafutása alatt számtalan elismerést kapott:

1965-ben Ybl-díjat, 1996-ban Kossuth-díjat kapott, 1997-ben megkapta a Köztársasági Elnöki Aranyérmet, 1998-ban pedig a Steindl Imre-díjat. 2007-ben Prima Primissima-díjas lett. 2013-ban kapta meg a Magyar Érdemrend középkeresztjét, 2014-ben pedig a Nemzet Művészévé választották. 2005-ben az Orbán Viktor által létrehozott Nemzeti Konzultációs Testület tagja lett. 2009 óta Budapest díszpolgára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!