Coco Chanel a francia ellenállás tagja is volt, nem csak náci kollaboráns

2023. szeptember 9. – 09:49

Coco Chanel a francia ellenállás tagja is volt, nem csak náci kollaboráns
Coco Chanel 1937-ben – Fotó: Lipnitzki / Roger-Viollet / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több írásos dokumentum is azt bizonyítja, hogy Coco Chanel francia divattervező a második világháború alatt tagja volt a francia ellenállásnak – írja a Guardian. Az iratokat egy szeptember 16-án megnyíló, londoni kiállításon mutatják majd be.

A Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto című kiállítás eredetileg 2020-ban nyílt meg Párizsban, de most kiegészítik néhány új történelmi darabbal. Az eredeti kiállításban már szerepelt, hogy Chanel több korabeli forrás szerint is megbízható náci kollaboráns volt.

Coco Chanel Gabriel néven szerepel egy listán, amire 400 ezer ellenálló került fel, és más hivatalos feljegyzések szerint is így volt. A francia kormány is megerősítette, hogy aktív tag volt, többek között egy 1957-es dokumentumban.

A kiállításon emellett több olyan feljegyzést is bemutatnak, amik alapján Chanel a náciknak is besegített – például három, a háború után készült kihallgatási jegyzőkönyvet, amiben három náci tiszt egymástól függetlenül nevezte meg a divattervezőt mint megbízható forrást.

„Az új bizonyítékok nem mentik fel, csak komplikálják az eddig kialakult képet. Annyit tudunk biztosra mondani, hogy mind a két oldallal kapcsolatban állt”

– mondta Oriole Cullen, a kiállítás kurátora.

A kiállítás a divattervező életét mutatja be, 1971-es halálával zárul. Bár a ruhák is fontos szerepet kapnak, sokat foglalkozik Chanel személyével, így az egész kiállítást átitatja a politika. Cullen beszélt a Guardiannak arról, hogy Chanel anyja halála és apja eltűnése után egy apácazárdába került, és a korai megpróbáltatásai miatt egy erős túlélési, önvédelmi ösztön alakult ki nála – ami a kurátor szerint hamar a jobboldal felé fordította.

„Leginkább egy túlélő volt, aki mindig új utakat keresett, hogy feljebb tudjon lépni.”

Az 1940-es években például viszonya volt egy náci tiszttel, Hans Günther von Dincklage báróval, aki így segített a divattervezőnek kiszabadítani az unokaöccsét egy német hadifogoly-táborból.

„Nem akartuk figyelmen kívül hagyni a háborús múltját, de a kiállítás első sorban egy divatkiállítás”

– emelete ki Cullen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!