Posztolt egy képet magáról a fél szemére megvakított Salman Rushdie

2023. február 6. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

„A New Yorker fotója drámai és erős, de a valóság prózaibb” – ezzel posztolt magáról egy fotót Salman Rushdie, akit 2022. augusztusban életveszélyesen megsebesített, és fél szemére megvakított egy késes támadó egy irodalmi fesztiválon. A férfi 10-15-ször megszúrta egy késsel, Rushdie-t máj-, ideg- és szemsérülésekkel szállítottak kórházba, két napig lélegeztetőgépen volt.

Az író évek óta halálos fenyegetéseket kap muszlim közösségektől az 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve miatt. 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Khomeini ajatollah fatvát adott ki, amelyben a megölésére szólított fel az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett. A támadó, a 24 éves Hadi Matar első bírósági meghallgatásán ártatlannak vallotta magát és meglepte, hogy az író túlélte a támadást.

Rushdie új könyvet jelentet meg, A Győzelem városa címmel, de személyesen nem vesz majd részt annak népszerűsítésében. Az íróval a New Yorker közölt hosszú interjút, amiben Rushdie az írást a halállal dacoló cselekményként definiálta. Az interjúhoz készült fekete-fehér kép valóban elég erős:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!