Új könyvet jelentet meg Salman Rushdie, de inkább nem népszerűsíti személyesen

2023. február 1. – 08:21

Másolás

Vágólapra másolva

Jól halad az indiai születésű brit író, Salman Rushdie felépülése azután, hogy öt hónappal ezelőtt súlyosan megsebesítették egy irodalmi fesztiválon, de ennek ellenére sem vesz majd részt új regényének népszerűsítésében, írja a Guardian. A Győzelem városa címet viselő könyvet Rushdie még a támadás előtt írta, és ez lesz az első könyve azóta, hogy New York államban, egy irodalmi fesztiválon egy férfi megtámadta, és emiatt megvakult fél szemére, illetve az egyik kezét nem tudja használni.

Ügynöke, Andrew Wylie azt mondta, hogy Rushdie nyilvános promóciója helyett egy ingyenes, online rendezvénnyel ünneplik majd a regény február 9-i megjelenését – ezen Margaret Atwood és Neil Gaiman is részt vesz. A következő esemény február 21-én lesz, de várhatók további beszélgetések is – Rusdhie nélkül.

Rushdie-t 2022 augusztusában egy férfi 10-15-ször megszúrta egy késsel egy irodalmi fesztiválon. Máj-, ideg- és szemsérülésekkel szállítottak kórházba, két napig lélegeztetőgépen volt. Az író évek óta halálos fenyegetéseket kap muszlim közösségektől az 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve miatt. 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Khomeini ajatollah fatvát adott ki, amelyben a megölésére szólított fel az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

A támadó, a 24 éves Hadi Matar első bírósági meghallgatásán ártatlannak vallotta magát. és meglepte, hogy az író túlélte a támadást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!