Ők azok a klassz nők, akiknek azt is köszönhetjük, hogy még van remény

2022. október 27. – 23:32

Ők azok a klassz nők, akiknek azt is köszönhetjük, hogy még van remény
Nagy Szilvia LMBTQ-aktivista – Fotó: Fábián Évi

Másolás

Vágólapra másolva

Minden Heller Ágnessel kezdődött. Fábián Évi 2004-ben, az akkori portáljának fotózta a filozófust, és annyira megragadta őt a karaktere, hogy kért tőle egy újabb lehetőséget, immár egy művészibb portré elkészítésére.

„Ekkor döntöttem el, hogy olyan nőket akarok fotózni, mint Heller Ágnes.”

2007-re a hasonló női portrékból egy könyvre való is összeállt. Bár a fotós ezután néhány évre Berlinbe költözött, úgy érezte, „tartozik a hazának” annyival, hogy folytassa a projektet. A Nők Magyarországon első kötetében mások mellett Polcz Alaine, Szabó Magda, Maurer Dóra, Eszenyi Enikő és Nagy Kriszta Tereskova portréját találjuk, a másodikban többek között Geréb Ágnes, Gryllus Dorka, Jakabos Zsuzsanna, Király Júlia és Al Ghaoui Hesna kapott helyet.

A most megjelent harmadik kötet készítésébe hazaköltözése után négy évvel, a koronavírus-járvány közepén vágott bele Fábián Évi, ekkor tudatosan böngészni kezdte a hír- és közösségimédia-oldalakat, jelenleg kik azok a példamutató női karakterek, akik az ő érdeklődését is felkeltik. Mivel a könyvek saját kiadásában készülnek, azon kívül, hogy Horváth Zsuzsanna jegyzi a szövegeket, Fábián Évi a projekt fotósa, gyártásvezetője és producere is egy személyben: a felkéréseken át a fotózás megszervezésén keresztül a büdzsé előteremtéséig minden az ő feladata. Fotósként aztán maximális teret enged az alanyainak, akik a helyszínt is maguk választhatják meg: volt, aki a hálószobáját vagy a munkahelyi irodáját ajánlotta fel, más a kedvenc kávézóját, temetőjét vagy egy közeli erdőt nevezett meg.

A fotós azt meséli, néha megkérdezik tőle, mit csináljanak a kamera előtt, ő viszont pont arra kíváncsi, maguktól hogyan viselkednek. „Meg kell találnunk egy olyan összhangot, ahol felesleges bármilyen instrukció – sőt az instruálással csak tönkrevágnám az egész fotózást.

Ezek a nők tisztában vannak a társadalmi fontosságukkal és a szakmai megbecsültségükkel, és ehhez egészséges a viszonyuk. Rendben vannak magukkal, ami szerintem a legfontosabb.”

A mostani könyv egyik legnagyobb sztárja Karikó Katalin, akivel kilenc hónapnyi levelezés után jött össze a fotózás. „Meghívott az MTA díjátadó ünnepségére, illetve előtte kaptam tőle kettő percet. Én már előre kinéztem ezt a két oszlopot az előtérben, de az már Katalinon múlott, ahogyan elkapta az egyiket, és kedvesen felém mosolygott.”

A sorozat talán legerősebb darabját Horváth M. Judit fotográfus portréja adja, pedig ez a felvétel már egyfajta ráadásként készült – pont, amikor a kutya is belenézett a kamerába. Egy másik fotó pedig utólag kapott szomorú színezetet: az LMBTQ-aktivista Nagy Szilvia két évvel ezelőtt meghalt, ezért róla egy még 2000-ben készült fotó került a válogatásba – egy olyan kép, amin szivárványzászlót lenget a Duna-parton. „Szilvi mozgalmári szerepe és emberi karaktere számomra nagyon fontos, ezért mindenképp szerettem volna emléket állítani neki.”

Az idei sorozat egyik szereplője a Telex alapító főszerkesztője, jelenlegi tartalomfejlesztési vezetője, Munk Veronika is, akit a fotográfus példaértékű újságírónak tart. „Az előző szerkesztőség felmondása idején nagyon jó volt figyelni őt, ahogyan kiáll magáért és a kollégáiért, Vera igazi csapatjátékos.”

Fábián Évi úgy fogalmaz, 88 nő természetesen nem képes reprezentálni az ország teljes női társadalmát, inkább csak azt szeretné, ha a hozzájuk hasonló emberekből jó sok lenne Magyarországon. „Mostanában különösen fontos, hogy vannak olyanok, akik rengeteget tesznek azért, hogy ez a társadalom jobban működjön: felkarolnak kisebbségeket vagy bizonyos ügyek mellé állnak, még akkor is, ha ehhez jókora erőre is szükségük van. A könyv szereplői között is találunk olyat, akinek bedarálták a mesekönyvét, vagy akit a tanári állásából távolítottak el nemrég. De ők a megpróbáltatások ellenére is teszik tovább a dolgukat. Szóval ők azok a klassz nők, akiknek azt is köszönhetjük, hogy még van remény.”

Horváth M. Judit fotográfus – Fotó: Fábián Évi
Horváth M. Judit fotográfus – Fotó: Fábián Évi
Saly Noémi történész – Fotó: Fábián Évi
Saly Noémi történész – Fotó: Fábián Évi
Zsiga Melinda kick-boxos – Fotó: Fábián Évi
Zsiga Melinda kick-boxos – Fotó: Fábián Évi
Munk Veronika újságíró – Fotó: Fábián Évi
Munk Veronika újságíró – Fotó: Fábián Évi
Karikó Katalin biológus – Fotó: Fábián Évi
Karikó Katalin biológus – Fotó: Fábián Évi
Szécsi Noémi író – Fotó: Fábián Évi
Szécsi Noémi író – Fotó: Fábián Évi
Rabóczky Judit szobrász – Fotó: Fábián Évi
Rabóczky Judit szobrász – Fotó: Fábián Évi
Sándor Mária ápoló – Fotó: Fábián Évi
Sándor Mária ápoló – Fotó: Fábián Évi
Pelsőczy Réka színész, rendező – Fotó: Fábián Évi
Pelsőczy Réka színész, rendező – Fotó: Fábián Évi

Fábián Évi Nők Magyarországon III. című kiállítása október 29-ig megtekinthető az Art Salon Társalgó Galériában. A könyvet a fotós saját oldalán lehet megvásárolni.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink