82 éves korában meghalt A Keresztapa Sonnyját játszó James Caan

2022. július 7. – 20:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvankét éves korában elhunyt James Caan amerikai színész, aki A Keresztapában alakította Sonny Corleonét – írja az MTI a Variety alapján. A hírt a színész családja jelentette be a Twitteren.

„Nagy szomorúsággal értesítünk benneteket, hogy Jimmy július 6-án este elhunyt” – olvasható a bejegyzésben. Caan A Keresztapa első (1972) és második részén (1974) kívül jelentős szerepet kapott az 1971-es Brian énekében, az 1981-es Az erőszak utcáiban, az 1990-es Tortúrában, valamint a 2014-ben bemutatott Hazárdjátékban is.

Caan eredetileg Michael szerepére jelentkezett A Keresztapa meghallgatásán, a Paramount stúdió egy ideig támogatta is, majd Coppolával, a rendezővel kötött kompromisszum eredményeképp Caan alakította Sonnyt. Michael szerepét pedig Al Pacino kapta.

A Corleone család férfitagjai A Keresztapában: James Caan (Sonny), Marlon Brando (Vito), Al Pacino (Michael) és John Cazale (Fredo) – Fotó: Silver Screen Collection / via Getty
A Corleone család férfitagjai A Keresztapában: James Caan (Sonny), Marlon Brando (Vito), Al Pacino (Michael) és John Cazale (Fredo) – Fotó: Silver Screen Collection / via Getty

A színész korábban már szerepelt Coppola-filmben, az 1969-es Az esőemberekben, ahol egy agykárosodott stoppost játszott. Rendezőként egyetlen filmet jegyez, az 1980-as Szem elől tévesztve című drámát. Ebben egy munkást alakított, akinek volt felesége férjhez megy egy maffiózóhoz. A maffiózó vallomást tesz a rendőrségen, így tanúvédelmi programba kerül, és elköltözik az asszony gyerekeivel együtt, a Caan alakította szereplőnek pedig fogalma sem lesz, hova tűntek a gyerekei.

Emlékezetes alakítása a Tortúra írója, akit látszólag megmentenek egy autóbaleset után, és egy nő az otthonába fogadja lábadozni, de kiderül, hogy a megmentő megszállott rajongó, aki mindent megtesz, hogy az írót magánál tartsa. Kathy Batest Oscar-díjjal jutalmazták a nő megformálásáért.

James Edmund Caan Bronxban született egy kóser hentes fiaként, a Michigani Állami Egyetemen és a Hofstra Egyetemen tanult, ahova többek között Francis Ford Coppolával is együtt járt. Színészetet a New York-i Neighborhood Playhouse színi iskolában hallgatott. Négyszer volt házas, mind a négyszer elvált, öt gyereke született.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!