Nicolas Cage nem szereti, ha színésznek nevezik

2022. január 1. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolas Cage tudja, hogy kissé „igényesen” hangzik, de jobban szeretné, ha az angolszász nyelvi környezetben ismert „thespian” kifejezéssel jellemeznék, mintsem „simán csak” színészként, írja a CNN.

A Oscar-díjas színész „thespian” a Variety podcastjában beszélt arról, hogy nem rajong az egyszerű „színész” jelzőért.

Számomra ez mindig azt a jelentést hordozza, hogy „Ó, ő egy nagyszerű színész, azaz egy nagyszerű hazug”

– mondta Cage, aki szerint a „thespian” kifejezés jobban működik,

„mert a thespian azt jelenti, hogy behatolsz a szívedbe, a képzeletedbe, az emlékeidbe vagy az álmaidba, és visszahozol valamit, amivel kommunikálni tudsz közönségeddel.”

A kifejezés magyarra leginkább szintén színészként lenne fordítható, de az angolszász nyelvi környezetben mégis bevett, hogy a rendkívüli alakítást nyújtó színészeket és színésznőket Thespis görög drámaíró és előadóművész tiszteletére nevezik thespianoknak. Thespis új dimenziót adott a görög drámának azzal, hogy egy előadás közben kilépett a görög kórusból, és egyedül szavalta el a szöveg egyes részeit, így vált annak főszereplőjévé. Nevéhez fűződik a színházi álarcok feltalálása is.

A „thespian” kifejezés így eredetileg a különleges átélésre képes színészeket jelölte, ám manapság már bármely színi iskolai növendékre, valamint társulati színészre gyakran alkalmazzák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!