Alec Baldwin: Nem én vagyok a felelős Hutchins haláláért

2021. december 3. – 06:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Csak egy kérdésre kell választ adni: hogyan került éles lőszer a fegyverbe?” – fogalmazott Alec Baldwin az ABC televíziónak adott interjúban a Variety összefoglalója szerint.

Az amerikai színész október 21-én véletlenül lelőtte a Rust című film operatőrét, Halyna Hutchinst, amikor egy olyan fegyverrel próbált a forgatáson, amit elvileg biztonságos lett volna használnia. Hutchins a helyszínen meghalt.

Korábban több interjút is azzal utasított vissza Baldwin, hogy a rendőrség kérésére nem beszélhet a baleset részleteiről a nyomozás alatt. Most mégis leült egy 80 perces interjúra az ABC népszerű riporterével, George Stephanopoulosszal. Azt mondta, fontosnak érezte, hogy tisztázzon néhány „tévhitet”, mert úgy érzi, ezekkel nem várhat a vizsgálat lezárásáig, amely hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat. Mint fogalmazott, megdöbbentette, hogy éles lőszer került a fegyverbe a forgatáson.

„Valaki felelős azért, ami történt. Nem tudom megmondani, hogy ki, de azt tudom, hogy nem én vagyok az.”

Felhúzta ugyan a pisztolyt, de állítása szerint nem húzta meg a ravaszt. „Soha nem emelnék fegyvert senkire, és húznám meg a ravaszt. Soha” – mondta könnyek között. Arról is beszélt, hogy a baleset előtt a film operatőre, Halyna Hutchins irányította őt, ő mondta meg, hogy milyen irányba tartsa a fegyvert, miközben megfelelő szögbe állította a kamerát.

Alec Baldwin interjút ad az ABC News Good Morning America című műsorában – Fotó: Jeff Neira / ABC / Getty Images
Alec Baldwin interjút ad az ABC News Good Morning America című műsorában – Fotó: Jeff Neira / ABC / Getty Images

A halállal végződött baleset után a film összes producerét beperelték, állítólag tapasztalatlan stábtagokat alkalmaztak, így akarták csökkenteni a költségeket. Baldwin volt az egyik producer, de azt mondta, nem ő volt a felelős a stábért vagy a gyártás felügyeletéért. „Pusztán kreatív producer vagyok” – hangsúlyozta az interjúban.

„Ilyenről nem hallottam” – reagált az egyik stábtag nyilatkozatára, aki azt mondta, többen is felmondtak a mostoha forgatási körülmények miatt. Lane Luper a Varietynek arról beszélt korábban, hogy nem volt megfelelő biztonsági felkészülés a forgatásra. Baldwin szerint nem igaz, hogy az alacsony költségek veszélyes helyzetet teremtettek volna, ő nem találkozott a lövés előtt biztonsági problémával.

Azt is mondta, nem számít arra, hogy elítélnék, többen is azt mondták neki, hogy nem ő a felelős Hutchins haláláért.

A hatóságok még mindig vizsgálják, hogyan kerülhetett éles lőszer a kellékként használt lőfegyverbe.

Hannah Gutierrez-Reed fegyverkezelő az ügyvédei szerint vaktöltényekkel töltötte meg a pisztolyt.

Ahogy korábban írtuk, a hatóságok megállapítása szerint a tragédia előtt három ember kezelte a fegyvert: Baldwin, David Halls rendezőasszisztens és a 24 éves Hannah Gutierrez-Reed, akinek ez volt a második fegyverkezelői munkája.

Halls miatt már korábban is panaszkodtak, hogy nem tartja be a fegyverekre vonatkozó előírásokat, nem tart biztonsági eligazítást reggelente. Egy stábtag szerint a 2019-es az Into the Dark (A sötétség titkai) című Hulu-sorozat forgatásán ha voltak is biztonsági eligazítások, azok rövidek voltak, és Halls rendre azon értetlenkedett, hogy egyáltalán mi szükség van rájuk, hiszen mindig ugyanazokat a fegyvereket használják, mint addig.

Az eset miatt többen is a forgatásokon használt lőfegyverek korlátozását követelik, Dwayne Johnson már kijelentette, hogy a jövőbeli filmjei készítésekor nem fognak igaz fegyvereket használni. Hogy miként kezelik a forgatásokon a fegyvereket világszerte, illetve hogyan a hazai filmek készítésénél, arról itt olvashat részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!