Sajnálja a történteket a rendezőasszisztens, aki Baldwin kezébe adta a fegyvert

2021. november 2. – 12:24

Sajnálja a történteket a rendezőasszisztens, aki Baldwin kezébe adta a fegyvert
Fotó: Dave Halls / Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

Először szólalt meg a tragédia óta David Halls, a Rust rendezőasszisztense, aki Alec Baldwin kezébe adta azt a fegyvert, amellyel aztán Baldwin megölte Halyna Hutchins operatőrt, és megsebesítette Joel Souza rendezőt a Rust című western forgatásán.

A New York Postnak nyilatkozó Halls nem tért ki az eset részleteire – és nem kommentálta azt sem, miszerint ő adta volna át a gyilkos fegyvert a színésznek.

Halyna Hutchins nemcsak az egyik legtehetségesebb ember volt, akivel dolgoztam, hanem a barátom is, megdöbbentett és elszomorított a halála

– mondta Halls. „Remélem, hogy ez a tragédia arra készteti az iparágat, hogy átértékelje eddigi gyakorlatát, és biztosítsa, hogy ezentúl senkinek nem esik bántódása”.

A hatóságok megállapítása szerint a tragédia előtt három ember kezelte a fegyvert: Baldwin, Halls és a 24 éves Hannah Gutierrez-Reed, akinek ez volt a második fegyverkezelői munkája.

A biztonsági protokoll szerint a következőképp zajlik a fegyver átadása:

  • a fegyverkezelő átadja a rendezőasszisztensnek,
  • a rendezőasszisztens ellenőrzi, nincs-e benne éles töltény,
  • majd átadja azt a színésznek.

Halls a rendőrségnek tett vallomásában azt mondta, hogy arra

nem emlékszik, mennyire alaposan ellenőrizte a fegyvert, csak arra, hogy 3 töltényt látott benne,

és azt sem tudja, a fegyverkezelő megpörgette-e a fegyver forgódobját. A fegyver átadását a forgatásokon általában egy „biztonságos fegyver” felkiáltással jelzik, de a vizsgálat szerint több szemtanú állítja, Halls nem jelzett így Baldwinnak.

Évek óta többen is panaszkodtak, hogy Halls nem tartja be a fegyverekre vonatkozó előírásokat, nem tart biztonsági eligazítást reggelente. Egy stábtag szerint a 2019-es az Into the Dark (A sötétség titkai) című Hulu-sorozat forgatásán ha voltak is biztonsági eligazítások, azok rövidek voltak, és Halls rendre azon értetlenkedett, hogy egyáltalán mi szükség van rájuk, hiszen mindig ugyanazokat a fegyvereket használják, mint addig.

Az is előfordult, hogy Halls nem állította le egy jelenet felvételét akkor sem, amikor a forgatáson rosszul lett a pirotechnikus, és orvosi segítségre is szorult, vagy amikor vihar csapott le a forgatás helyszínére, és az elektromos kábelek a vizes, sáros, földön hevertek.

Hogy miként kezelik a forgatásokon a fegyvereket világszerte, illetve hogyan a hazai filmek készítésénél, itt olvashat részletesen.

Korábbi hasonló esetek Hollywoodban

1993-ban Bruce Lee fia, a szintén harcművész-filmsztár Brandon Lee forgatáson lelte halálát egy baleset miatt: vaktöltény helyett éles lövedékkel lőttek rá. A történtek a mai napig nem tisztázódtak. 1984-ben Jon-Erik Hexum szenvedett végzetes balesetet, amikor egy kellékpisztollyal lőtte agyon magát a Cover Up című sorozat forgatásán oroszrulettet játszva. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!