Elkészült az ötemeletes, mosolygós Karikó-falfestmény

2021. augusztus 31. – 10:51

frissítve

Elkészült az ötemeletes, mosolygós Karikó-falfestmény
A Karikó Katalint ábrázoló falfestmény a budapesti Krisztina körút 30. alatti ház tűzfalán – Fotó: Brain Bar

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 30-án, hétfő délután felkerültek az utolsó ecsetvonások és „A jövőt magyarok írják” szlogen is arra az óriási tűzfalfestményre, amellyel a Brain Bar jövőfesztivál szervezői tisztelegnek a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni védőoltásának kifejlesztésében meghatározó szerepet játszó magyar tudós előtt. A kész mű már megtekinthető a budapesti Krisztina körút 30. alatt.

A 220 négyzetméteres festményt a Brain Bar felkérésére a Színes Város Csoport készítette mindössze 11 nap leforgása alatt, 197 liter festék felhasználásával. „Közterületen dolgozni azért is izgalmas, mert sokan azonnal elmondják a véleményüket a készülő munkákról. Itt külön meglepő volt, hogy ahogy töltöttük ki színekkel a rajzot, és kezdett összeállni a kép, szinte mindenki tudta, kiről szól” – mondta el Flór Péter, a készítők vezetője.

Karikó Katalin saját Twitter-csatornáján így reagált a hírre: „Meglepetés volt, nagy meglepetés!”

Megszámlálhatatlanul sok ember életének megmentője

Május 22-én megírtuk, hogy Karikó Katalint fenyegetéssel beszervezte a szocialista állambiztonság, de egyetlen jelentést sem adott. A cikkünkben úgy fogalmaztunk: Karikó nem volt ügynök. A világhírű magyar kutató a Telexnek mondta el, miért írta alá a beszervezési nyilatkozatot, és hogy soha nem jelentett senkiről. „Tudtam, hogy működik a rendszer, féltem, ezért aláírtam. De semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam” – mondta lapunknak.

Május 25-én Ungváry Krisztián történész „Egy társadalmi gyógyítás lehetőségei” címmel írt véleménycikket a Telexre, melyben egyebek mellett annak adott hangot, hogy Karikó ügye jó példa arra, hogy az ügynökügyekben nem az az igazán érdekes, ami régen történt, hanem az, hogy mit mond róla az érintett, és mit a politika.

Karikó Katalin most valószínűleg a világ legismertebb élő magyar tudósa, a kisújszállási születésű biokémikusnak, aki a nyolcvanas évek óta Amerikában él, kulcsszerepe volt az új típusú, mRNS-alapú oltások kifejlesztésében,

hozzájárulva ezzel megszámlálhatatlanul sok ember életének megóvásához világszerte.

A BioNTech alelnökének eredményein alapszik a Pfizer és a Moderna vakcinája, neve a Nobel-díj legnagyobb esélyesei között is megjelenik. A Karikó Katalinnal készült korábbi interjúnkat itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!