Újabb díjat nyert az Oscarra nevezett magyar film főszereplője, Stork Natasa

2020. december 18. – 21:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Stork Natasa nyerte el a legjobb alakítás díját pénteken a Les Arcs-i Filmfesztiválon Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjében nyújtott alakításáért. Magyarország ezt a filmet nevezi az Oscar-díjra a nemzetközi filmet kategóriájában, írja az MTI.

Les Arcs-ban 12 éve rendezik meg a kizárólag európai filmek fesztiválját, amelynek célja a szakma mellett a nagyközönségnek is bemutatni a független európai filmek sokszínűségét. A zsűri elnöke idén Zabou Breitman. A Facebookon közzétett döntésükben kiemelték, hogy a nagyon finom alkotással egy új filmszínésznő született Stork Natasa személyében, akit korábban csak színházban láthatott a közönség.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a velencei filmfesztiválon debütált nyár végén, majd Torontóban is bemutatták. Világszerte lelkes kritikák fogadták, Varsótól Chicagóig rangos fesztiválokon díjazták. Antalyában Stork Natasa elnyerte a legjobb színésznő díját, Varsóban a kritikusok nemzetközi szövetsége zsűrije FIPRESCI-díjjal tüntette ki. Arany Hugó fődíjat nyert az Egyesült Államok legnagyobb múltú fesztiválján Chicagóban, és a fődíjjal együtt három díjjal tért haza a valladolidi fesztiválról is. A valóság és képzelet határán játszódó film a philadelphiai filmfesztiválon megkapta a legjobb játékfilm díját. A magyar mozikban csaknem 20 ezren látták néhány hét alatt.

Stork Natasa mint Márta – Fotó: Mozinet
Stork Natasa mint Márta – Fotó: Mozinet

A filmben Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz, és amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám hiába vár rá a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

A Les Arcs-i Filmfesztivál az interneten december 26-áig tart, a versenyfilmeket eddig mintegy 40 ezren töltötték le, és a francia mozik várhatóan januári kinyitása után legalább hetven helyen lesznek láthatók az idei fesztivál alkotásai. A több mint száz meghívott európai nagyjátékfilm közül a hivatalos versenyprogramban tíz filmet mutattak be.

A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat Jasmila Zbanicnak filmje, a huszonöt éve történt srebrenicai vérengzést bemutató játékfilmje, a Quo vadis, Aida? nyerte. A valódi eseményeken alapuló film középpontjában egy boszniai nő, Aida áll, aki megpróbálja megmenteni férjét és fiát, miközben az ENSZ-erőknek dolgozik tolmácsként.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!