Úgy újítják fel a Kossuth tér legrégebbi palotáját, hogy közben félig lebontják

2020. december 2. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

A 2011-ben indult Steind Imre Program keretein belül kerül sorra a Kossuth tér legrégebbi palotájának számító (az Országház előtt elkészült) Földművelésügyi Minisztérium épületének rekonstrukciója, a kivitelezői tendert erre jövő év elején írhatják ki, és a terv szerint még jövőre el is kezdik a felújítást, ami körülbelül három évig tart majd. Ez alatt, írja cikkében a Válasz Online, komoly átalakítások várhatók: a szerkesztőségbe érkezett levél szerint még az örökségvédelmi törvényt is megsértik majd vele. Csakhogy a terveket készítő Nagy Csaba építész stúdiója, az Archikon nem a műemlékrombolásról ismert.

Az épület 2018 óta áll üresen, az agrártárcának a gépészeti és elektromos rendszerek rossz állapota miatt kellett elköltöznie. Mint a Válasz Online írja, a palotával kezdettől funkcionális gondok voltak: egy olyan időszakban építették irodaháznak, amikor ennek az épülettípusnak még nem volt tervezői gyakorlata. Az irodák részben sötétek maradtak a szerencsétlen elrendezés miatt, amit csak konzerváltak volna egy felújítással, ezért döntöttek az átfogó, belezéssel is járó rekonstruálás mellett. Ez együtt jár makd az udvari szárnyak bontásával, miközben a megtartott utcafrontok mögött egy teljesen új szerkezet épület, egy korszerű középfolyosós irodaház világos irodákkal.

Szempont volt az is, hogy a minisztériumi palota épülete alá kell építeni egy 256+59 férőhelyes mélygarázst is, amit eredetileg az Alkotmány utca torkolatába terveztek volna, ám közben már idekerült az Összetartozás Emlékhelye. Ellenben a Kúria és a minisztérium dolgozóinak szüksége van a parkolóhelyekre, így a palota alá kerül a mélygarázs, úgyis nagy bontások lesznek ott. Ennek eredményeként a palota legalább felét elbontják: a Kozma Ferenc utcára néző teljes hátsó szárnyat, valamint a belső udvarok körüli traktusokat is a középső udvar körüli részek kivételével. Ugyanakkor, írja a lap, az épület legszebb terei azért a megmaradó részben vannak. Ide tartozik az oszlopos előcsarnok és a középső udvar is. Összességében az épület jelentős részét beáldozzák az átszabásnak, vagyis a lebontásnak és visszaépítésnek, ami a lap szerint magában rejti azt a veszélyt, hogy mintává válhat: megoldható a műemlékvédelem és a rekonstruálás így is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!