A bevándorlást kritizáló Elon Muskról kiderült, hogy illegálisan kezdett Amerikában dolgozni

2024. október 27. – 13:00

A bevándorlást kritizáló Elon Muskról kiderült, hogy illegálisan kezdett Amerikában dolgozni
Elon Musk a Pennsylvania állambeli Folsomban kampányol Donald Trump mellett 2024. október 17-én – Fotó: Rachel Wisniewski / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-afrikai születésű Elon Musk illegálisan kezdett el dolgozni az Egyesült Államokban, amikor beindította az első amerikai vállalkozását – írta meg szombaton a Washington Post hivatalos iratok és a történteket ismerők beszámolói alapján. Az ügyre Joe Biden amerikai elnök is reagált.

Musk azzal a céllal érkezett Amerikába a kilencvenes évek közepén, hogy a Stanford Egyetemen tanuljon, ehhez kapott diákvízumot, amellyel nem vállalhatott volna munkát. A tanulmányait azonban nem kezdte meg, ehelyett a testvérével megalapította a Zip2 nevű céget. A cég befektetői azonban attól tartottak, hogy az alapítót kiutasíthatják az országból, ezért határidőt szabtak neki, hogy szerezze dolgozói vízumot. Erre végül 1996-ban került sor.

A Zip2-t egyébként Muskék 1999-ben 300 millió dollárért adták el, ez az üzlet alapozta meg azt az utat, amelynek a végére Musk a Tesla és a SpaceX vezéreként és az azóta X-re átnevezett Twitter tulajdonosaként rendkívül nagy befolyásra tett szert, és mára a világ leggazdagabb emberévé vált.

Biden egy szombati pittsburgh-i demokrata kampányrendezvényen álszentséggel vádolta Muskot, amiért Donald Trump republikánus elnökjelölt prominens támogatójaként úgy vált az utóbbi időben a migráció és a nyílt határok éles kritikusává, hogy közben épp ő maga kezdett el illegálisan dolgozni az országban – írja a CNBC.

„A világ leggazdagabb emberéről kiderült, hogy illegális munkavállaló volt, amikor ide jött. Iskolába kellett volna járnia, amikor diákvízummal érkezett. Nem járt iskolába. Megszegte a törvényt. Aztán mindenféle »illegális bevándorlóról« beszél, akik felénk jönnek”

– mondta az elnök, majd Trumpot és a republikánusokat is kritizálta, amiért nem fogadták el a szerinte a határproblémákat megoldó törvényt. „Ma kevesebb ember lépi át illegálisan – vagy bárhogyan – a határt, mint Trump harmadik elnöki éve óta bármikor” – tette hozzá.

Musk mára Trump kampányának leghangosabb támogatójává lépett elő, legutóbb például azzal keltett nagy feltűnést, hogy egészen novemberig mindennap egymillió dollárt ad egy olyan, valamelyik csatatérállamban élő választónak, aki aláírja az alkotmányvédelminek nevezett petícióját (amely a szövetségi igazságügyi minisztérium szerint törvénysértő lehet). A Wired szerint Musk négy hónap alatt több mint 32 millió megjelenést hozott Donald Trumpnak az X-en azzal, hogy a szervezete 166 ezer dollárért vett olyan hirdetéseket a saját cégétől, amelyek a republikánus elnökjelölt támogatására buzdítanak.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!