A baltimore-i hídomlást okozó hajó tulajdonosai állják a takarítás 102 millió dolláros költségeit

2024. október 25. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

A baltimore-i hidat romba döntő hajó tulajdonosai 102 millió dollárt, azaz több mint 38 milliárd forintot fog fizetni az amerikai államnak – írja a Sky News. A Szövetségi Igazságügyi Minisztérium a Dali nevű teherhajót üzemeltető két szingapúri cégen, a romok eltakarításának költségét fizetteti meg.

A Dali még márciusban ütközött neki a baltimore-i Francis Scott Key hídnak, ami az ütközés következtében összedőlt. A balesetben hat, éppen a hídon dolgozó munkás vesztette életét. A teherhajón a baleset előtt nem sokkal teljes áramszünet volt, ami megbénította annak navigációs rendszereit.

Az összeomlott hidat és az alászorult hajót hatalmas erőkkel kezdték bontani, az ügyben később az FBI is nyomozást indított. A Dali végül három hónappal később, június végén hajózott ki Baltimore-ból. A város legforgalmasabb hídjának újjáépítése valamikor 2028 őszére fejeződhet be, és nagyjából 1,7-1,9 milliárd dollárba, azaz 630-700 milliárd forintba fog kerülni. Maryland állam az újjáépítés költségeire külön követelést nyújtott be a szingapúri cégek ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!