Robbantásokkal szednék le a hídroncsot a Baltimore-nál rekedt hajóról

2024. május 13. – 17:43

Robbantásokkal szednék le a hídroncsot a Baltimore-nál rekedt hajóról
Fotó: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Még márciusban ütközött az Egyesült Államok keleti partjainál a Dali nevű teherhajó a baltimore-i Francis Scott Key Bridge-nek. A híd az irányíthatatlanná vált hajó miatt összeomlott, egy része egyenesen rá a konténerszállítóra, a balesetben hatan meghaltak. A BBC News arról írt hétfőn, hogy ezen a napon irányított robbantásokkal próbálják meg leszedni a hídroncsot a hajóról, hogy azt végre el lehessen vontatni.

Eredetileg vasárnap hajtották volna végre a műveletet, ellenben a heves viharok miatt hétfőre halasztották. A 289 méter hosszú Dalit a híd egy 152 méteres, 600 tonnát nyomó darabja borítja be, ezt akarják kisebb robbantásokkal darabokra tépni. Ha sikerül a művelet, a Dalit bevontatják a baltimore-i kikötőbe. Eddig már 6000 tonna acélt és betont emeltek ki a folyóból a hatóságok az összesen 50 ezer tonnára becsült mennyiségből.

Mindez azért is fontos lenne, mert a nagy forgalmú baltimore-i kikötő a baleset óta zárva van, a hídroncs miatt nagyobb hajóknak megközelíthetetlen (a kikötő a Patapsco folyó fjordszerű, csipkézett öblében van). Pete Buttigieg amerikai közlekedési miniszter reményei szerint május végéig meg tudnak nyitni egy hajózó csatornát, így a teherkikötőt is. A hídomlás ügyében változatlanul zajlik az FBI és a közlekedési hatóság vizsgálata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!