Áramszünet volt a teherhajón, amelyik miatt összeomlott az egyik legforgalmasabb amerikai híd Baltimore-ban

2024. március 26. – 09:19

Áramszünet volt a teherhajón, amelyik miatt összeomlott az egyik legforgalmasabb amerikai híd Baltimore-ban
Fotó: Harford County MD Fire & EMS / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk frissül!

Összeomlott a baltimore-i Francis Scott Key híd kedden hajnali 2 óra körül, miután nekicsapódott egy teherhajó – írja a CNN. A baleset során több autó a vízbe zuhant a hídomlás közben, Maryland állam tűzoltósága tömegbalesetnek nevezte az esetet, jelenleg már legalább húsz embert keresnek a Patapsco folyóban. „Sajnos úgy tudjuk, hogy akár 20 ember és több jármű is lehet a Patapsco folyóban” – mondta Kevin Cartwright, a Baltimore-i városi tűzoltóság kommunikációs igazgatója a CNN-nek. Hozzátette, hogy a partiőrség búvárokkal együtt kutat a vízbe esett emberek után, viszont aggodalomra ad okot, hogy jelenleg -1 fok van a kikötőben és a környéken, a víz pedig 4-8 fokos lehet, amelyben csak néhány órán át képes életben maradni egy ember.

Az acélszerkezetű Francis Scott Key-híd az Egyesült Államok egyik leghosszabb ilyen hídja. Az 2,5 kilométer hosszú, négysávos híd a Patapsco folyó felett húzódik, a baltimore-i kikötő legkülső átkelőhelye.

Helyi idő szerint reggel fél 7-kor a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, és a partiőrség közös sajtótájékoztatót tartott, ahol a baltimore-i tűzoltóság vezetője, James Wallace közölte, hogy két embert kimentettek a vízből, egyiküket sérülés nélkül, egy másik embert viszont súlyos állapotban vittek kórházba. A hatóságok búvárok és a partiőrség segítségével további hat embert keresnek. Ők a hídon dolgoztak, amikor a hajó a szerkezetnek csapódott – derült ki a magyar idő szerint délután háromkor tartott sajtótájékoztatón. Maryland állam a híd összeomlása miatt rendkívüli állapotot hirdetett.

Áramszünet volt a hajón az ütközés előtt

A CNN egy tengerészeti megfigyelő oldal és a parti őrség egyik tisztjének adatai alapján azt írja, hogy egy szingapúri zászló alatt közlekedő konténerhajó, a Dali ütközött a hídnak. A MarineTraffic nevű tengerészeti weboldal szerint a hajó megállt Baltimore-ban, ahonnan a Srí Lanka-i Colombo volt az úticélja. A hajó hajnali 1:30 körül állt meg, és a honlap szerint elsősegélynyújtó hajók vették körül. Ugyanekkor hívások érkeztek a 911-re – mondta az AP-nek a tűzoltóság szóvivője.

A magyar idő szerint délután háromkor tartott sajtótájékoztatót Maryland kormányzója, aki elmondta, hogy a hajón megszűnt az áramellátás nem sokkal azelőtt, hogy a hídnak csapódott volna.

A MarineTraffic videója szerint a Dali konténerhajó helyi idő szerint 1 óra 26 perckor kezdett irányt változtatni a híd pillére felé, és helyi idő szerint 1 óra 28 perckor csapódott a hídnak. Az 1:25-kor készült videón sötét füstfelhő gomolyog a hajóból. A Dali fényei legalább kétszer villogtak az ütközés előtt.

A híd az összeomlás után – Fotó: Julia Nikhinson / Reuters
A híd az összeomlás után – Fotó: Julia Nikhinson / Reuters

A Marylandi Közlekedési Hatóság (MTA) a forgalmat elterelte, Brandon M. Scott, Baltimore polgármestere korábban arról posztolt az X-en, hogy a helyszínre megy és folyamatosan egyeztet a tűzoltókkal, katasztrófavédelmi személyzettel, és a helyi kormányzóval is.

A Fehér Ház egyik tisztviselője is közölte, hogy szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet, magas rangú tisztviselőik kapcsolatban állnak Wes Moore marylandi kormányzóval és Brandon M. Scott baltimore-i polgármesterrel, ha szükséges, szövetségi szinten is segítséget is nyújtanak. A tisztviselő szerint semmi nem utal arra, hogy terrortámadás történt volna. Arról nem beszélt, hogy Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták-e a hídomlásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!