Három hónap után kihajózott Baltimore-ból a hídbalesetet okozó hajó

2024. június 25. – 08:23

Másolás

Vágólapra másolva

Kihajózott Baltimore kikötőjéből hétfőn az az óriás konténerszállító, amelyik még márciusban ütközött az Egyesült Államok keleti partjainál a baltimore-i Francis Scott Key Bridge-nek. A több kilométer hosszú híd összedőlt az ütközés miatt.

A csaknem 300 méter hosszú Dali teherhajó saját motorját használva vágott neki Virgina állam partvidékének, írja az MTI. A nemzetközi kikötőben a súlycsökkentés érdekében lerakodnak róla mintegy 1500 konténert, majd mintegy fél kilométeres biztonsági zónát alakítottak ki a hatóságok a hajó körül. A Dali fedélzetén van a 22 fős legénysége, valamint a helyreállításban résztvevő 6 szakértő is.

A Dali márciusban áramszünet miatt ütközött neki a Francis Scott Key Bridge-nek. A baleset során több autó a vízbe zuhant a hídomlás közben, Maryland állam tűzoltósága tömegbalesetnek nevezte az esetet. A hídszerencsétlenségben a feltételezések szerint hat ember vesztette életét, mindannyian a hídon dolgozó karbantartó munkások voltak. Az irányíthatatlanná vált hajó vészjelzést adott le az ütközés előtt, ezért a rendőrségnek a híd forgalmát sikerült időben leállítania, de a karbantartó munkásokat már nem tudták értesíteni.

A hajót egészen május 20-ig fogva tartotta a híd acélszerkezete, ezután sikerült csak kiszabadítani. Maryland állam kormányzója, Wes Moore azt ígérte, hogy a hidat újjáépítik, Joe Biden elnök pedig áprilisban arra tett ígéretet, hogy a munkára szövetségi forrásokból teremtik elő a fedezetet. Az autópálya szélességű utat hordozó híd 1977-es átadása óta meghatározó közlekedési útvonal volt Maryland államban, az újbóli megnyitását 2028-ra ígérik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!