Lopakodó bombázók csaptak le a húszik föld alatti bázisaira

2024. október 17. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva
  • Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok légiereje B-2-es „lopakodó”, azaz a lokátorok által alig észlelhető nehézbombázókkal támadta a jemeni húszi gerillák öt földalatti fegyverraktárát. A „Spirit” becenevet viselő stratégiai bomázók jellemzően a Missouri államban található Whiteman légibázosról szoktak felszállni, és légi utántöltés segítségével a Föld gyakorlatilag bármely pontjára le tudják szórni a bombakamráikban hordozott 18 ezer kilónyi robbanóanyagot. Az USA első ízben vetett be stratégiai bombázókat a világkereskedelem szempontjából rendkívül fontos vörös-tengeri hajóforgalmat hónapok óta támadásokkal zavaró, és a gázai háború kitörése óta alkalomanként Izrael felé is rakétázó gerillákat. Austin szerint a B-2-esek bevetése „egyedülálló demonstrációja annak, hogy az USA képes bármilyen létesítményt támadni, akármilyen mélyre is el akarják rejteni, vagy meg akarják erősíteni azt ellenségeink”. (Washington Post)
  • Az izraeli hadsereg (IDF) csütörtökön bejelentette, hogy szerdán légitámadással likvidálta a Hezbollah egyik dél-libanoni körzetparancsnokát. A libanoni határövezetbe benyomuló izraeli csapatok és a szervezet létesítményei elleni állandó bombázások ellenére a Hezbollah csütörtökön is 30 rakétát lőtt ki Izraelre. Az IDF közleménye szerint ezek nagy részét leszedte a légvédelem, azonban az arab izraeliek lakta Majdal al-Krum falu egyik házát közvetlen találat érte, a repeszek négy embert könnyebben megsebesítettek. (Times of Israel)
  • Egy nappal azután, hogy az amerikai kormány kvázi-ultimátumára Izrael megnövelte a Gázai-övezetbe beengedett segélyszállító teherautók számát, és egyéb humanitárius követelésekre is rábólintott, kiderült, hogy a gázai élelmiszer-impotőrök hat napja képtelenek leadni megrendeléseiket az Izrael által felállított engedélyeztetési rendszerbe. Az elmúlt hat hónap gyakorlata alapján az importőröknek az izraeli kormány segélyezési szervén (Cogat) keresztül kellett megrendelnie Izraelből és Ciszjordániából az élelmiszereket. A leállásról csütörtökön beszámoló Reuters hírügynökség szerint a háború kezdete óta idén októberben jutott be napi átlagban a legkevesebb kereskedelmi- és segélyszállítmány a 2,2 milliós, gyakorlatilag teljesen elpusztított Gázai-övezetbe. Izrael a Reuters megkeresésére tagadta, hogy a Cogat leállította volna az importkérelmek befogadását, azonban a hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint Izrael tényleg leállította az élelmiszerkereskedelmet, méghozzá azért, mert az a hírszerzés szerint részben a Hamász bevételeit gyarapítja.
  • Az izraeli légierő csütörtök kora délután megbombázta az októberben újra ostrom alá vett észak-gázai Dzsabália egyik iskolaépületét. A Hamász által vezetett helyi egészésügyi minisztérium szerint elgalább 19 ember, köztük gyerekek vesztették életüket a támadásban, és több tucatnyian sebesültek meg. A vízhiány miatt a felcsapó lángok oltása komoly nehézségekbe ütközött. Az IDF közleménye szerint azonban az épület a Hamász és a vele szüvetséges Iszlám Dzsihád gyülekezőhelyéül szolgált, és a „precíziós bombázás” idején több tucatnyi fegyveres tartózkodott az iskolaépület mélyén. (Guardian)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!