Az Egyesült Államok figyelmeztetése után Izrael 50 segélyszállító teherautót is beengedett Gázába

2024. október 16. – 21:37

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdai hírösszefoglaló cikkünk a közel-keleti konfliktusról.

Izrael 50 segélyszállító teherautót beengedett a Gázai övezet északi részére, miután az amerikai kormányzat levélben követelte a humanitárius segélyek eljuttatását a háború sújtotta területekre – mondta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerdán. Este rendkívüli kormányülést is összehívott Benjamin Netanjahu a helyzet megtárgyalására, a Times of Israel szerint pedig Izrael megnyitotta az Erez átkelőt Gáza övezet északi részén, és egy másik útvonalat is megnyitott a Gáza övezet déli részén. Miller hozzátette, hogy egy másik útvonal megnyitásával Izrael lehetővé tette a Jordániából érkező segélyszállítmányok küldését Gázába. A lap szerint Izrael új raktárakat is engedélyezett, amelyekben az ENSZ és más humanitárius szervezetek tárolhatják a Gázába érkező segélyeket.

A nap folyamán a libanoni kormány szerint 138 légi csapást hajtottak végre az ország területén az izraeli erők. Miután Izrael szerdán a Libanon fővárosától kb. 70 kilométerre fekvő Nabatieh városára mért légicsapást, azt is megerősítette, hogy éjszaka megint légitámadást hajtott végre Bejrút ellen, holott az Egyesült Államok kifejezte aggodalmát az izraeli hadsereg (IDF) kiterjedt támadásai miatt. (Times of Israel) A nabatiehi támadásban a libanoni fél szerint 16 ember vesztette életét.

Israel Katz izraeli külügyminiszter kijelentette, hogy Izraelnek „nem áll szándékában” kárt okozni az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erőiben (UNIFIL). Katz szerint Izrael nagyra értékeli az ENSZ békefenntartóinak tevékenységét. A nemzetközi szervezet korábban azzal vádolta Izraelt, hogy a libanoni békefenntartóira lőtt egy izraeli harckocsi. Azóta már az EU és Joe Biden amerikai elnök is felszólította Izraelt, hogy ne lője az ENSZ békefenntartóit Libanonban. Szerda esti hír, hogy Katz nyilatkozata ellenére az UNIFIL ismét arról számolt be: reggel a békefenntartók egy dél-libanoni állásukból látták, hogy az IDF tankja lőtte az őrtornyukat. A szervezet szerint két kamera megsemmisült és a torony megrongálódott. Az IDF még nem reagált az állításra. (CNN, BBC)

Két mentős pedig megsérült, miközben az ENSZ békefenntartói egy izraeli csapásra reagáltak Libanonban. Az esetről a libanoni Vöröskereszt számolt be az X-en. A mentősök az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erőivel érkeztek egy libanoni városba, hogy reagáljanak az IDF csapására. Csakhogy a területet újból célba vették az izraeli erők, és ezúttal a mentősöket is eltalálták. Libanon Vöröskeresztje szerint a mentősöket kórházba szállították, az állapotuk stabil. Az UNIFIL szóvivője azt mondta, hogy az izraeli hadseregtől nem kaptak biztosítékot a humanitárius konvoj biztonságára vonatkozóan. (CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!