Meghalt egy libanoni polgármester Izrael legutóbbi támadásaiban

2024. október 16. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nappal azután, hogy a Hezbollah helyettes vezetője, Naim Qassem felszólította Izraelt: fogadják el a libanoni tűzszünetre vonatkozó ajánlatot, különben fájdalmasabb támadással kell szembenézniük, és a Hezbollah erősebb és súlyosabb csapásokkal támadja majd Izraelt, a libanoni székhelyű, síita iszlamista politikai és katonai-ellenállási szervezet rakétákkal támadta meg éjszaka Izraelt. Az izraeli hadsereg szeirnt több tucat, Libanonból indított lövedéket azonosítottak. A CNN szerint az IDF személyi sérülésekről és a kár mértékéről nem számolt be.

Izrael ellenzi az egyoldalú tűzszünetet a Hezbollahhal – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnöknek. Az Elysée-palota szerint Macron figyelmeztette Netanjahut, hogy egy regionális konfliktus „pusztító következményekkel járna a lakosságra és a nemzetközi biztonságra nézve”, és megismételte a tűzszünet szükségességét.

Közben az izraeli haderő azt állítja, hogy megölte a Hamász parancsnokát, aki a Gázai övezet északi részén végzett drónműveleteket vezette, emellett közölték azt is, hogy Bejrút déli elővárosaiban csapást mértek Hezbollah „stratégiai fegyvereire”. Ennek a támadásnak lehetett célpontja a Bejrúttól kb. 70 kilométerre fekvő Nabatieh városi tanácsülése is, amiben a város polgármestere is életét vesztette több másik önkormányzati dolgozó mellett. A libanoni miniszterelnök elítélte a Nabatieh elleni izraeli csapásokat, amelyek a hivatal szerint „szándékosan célozták az önkormányzat ülését”. A miniszterelnök megkérdőjelezi azt is, hogy mi értelme van tűzszünetet követelni az ENSZ-től, „ha a világ összes országa képtelen elrettenteni a libanoni nép elleni égbekiáltó agressziót.”

(CNN, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!