Szijjártó Péter szerbül tartott beszédet Milorad Dodik kampányrendezvényén

2024. október 5. – 08:07

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország a boszniai Szerb Köztársaság barátja, és ezért továbbra is készen áll az együttműködésre minden olyan ügyben, amely segíti a boszniai Szerb Köztársaság fejlődését, stabilitását és nyugalmát – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Milorad Dodik boszniai szerb elnök kampányzáró eseményén.

Szijjártó szerint sok a közös vonás Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság között. Példának említette „azt az óriási külső nyomást, amellyel szembe kell nézni”.

„Akik ezt a nyomást kifejtik ránk, nem tisztelnek minket, rosszat akarnak nekünk, bele akarnak avatkozni belső ügyeinkbe, és megkérdőjelezik nemzeteink alkalmasságát arra, hogy saját magunk dönthessünk a saját jövőnkről” – mondta a külügyminiszter. Szijjártó szerint ezt fenyegetéssel, szankciókkal teszik, de ezeknek ellen kell állni.

Szijjártó Péter szerint ma, a veszélyek korában különösen nagy szükség van az olyan erős, patrióta vezetőkre, mint Milorad Dodik. „Mi, magyarok a jövőben is ki fogunk állni önök mellett, kiállunk amellett, hogy jár önöknek a tisztelet, kiállunk amellett, hogy ne fenyegessék önöket, és ne kérdőjelezhessék meg az önök jogát arra, hogy döntést hozzanak a saját jövőjükről.”

Milorad Dodik szeptemberben Orbánnal és Szijjártóval is tárgyalt Budapesten. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte, hogy a találkozón a Nyugat-Balkán uniós integrációjáról volt szó, és arról, hogy Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként miként tudja előremozdítani ezt a folyamatot.

Korábban már voltak arra utaló jelek, hogy a két ország szorosabb együttműködésre készül, többek között energetikai projektek terén is. Bosznia a jövőben új bányák megnyitását és több lítium kitermelését tervezi, amely elektromos járműveket tápláló akkumulátorok fontos nyersanyaga. Dodik és Orbán Viktor között régóta jó a viszony. Orbán idén megkapta a boszniai Szerb Köztársaság érdemrendjét, amelyet előtte Putyinnak adtak. A Fidesz által szoros partnernek tekintett Dodik júniusban kijelentette, hogy nézete a Balkán jövőjét illetően egybe esik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ő is várja Donald Trump győzelmét az Egyesült Államok elnökválasztásán, szerinte ebben az esetben felgyorsulhat a szerbek lakta terület önállósodása.

Milorad Dodikkal szemben az Egyesült Államok még szankciókat is bevezetett, és több diplomáciai kritikát fogalmaztak meg vele szemben az elmúlt években a nyugati szövetségi rendszer országai, mondván, destruktív politikájával szétverheti Bosznia-Hercegovinát. Dodik valóban többször beszélt arról, hogyan építené le az 1995-ös daytoni békével megalkotott ország központi szerveit, emiatt Gabriel Escobar, Biden amerikai elnöknek a térséggel foglalkozó különmegbízottja két éve azt mondta Dodik „szíven szúrja a daytoni békét”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!