Orbánnal és Szijjártóval tárgyalt Budapesten a boszniai Szerb Köztársaság elnöke

2024. szeptember 12. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktorral tárgyalt csütörtök a Karmelitában Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, derült ki a miniszterelnök X-bejegyzéséből. „A Nyugat-Balkán stabilitása kiemelt fontosságú az Európai Unió számára. A kioktatás és a szankciók helyett párbeszédre és együttműködésre van szükség” – írta a posztban.

A boszniai szerb RTRS televízió arról számolt be, hogy Dodik Orbán Viktorral és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt, elsősorban energetikai kérdésekről. Korábban már voltak arra utaló jelek, hogy a két ország szorosabb együttműködésre készül, többek között energetikai projektek terén is. Bosznia a jövőben új bányák megnyitását és több lítium kitermelését tervezi, amely elektromos járműveket tápláló akkumulátorok fontos nyersanyaga. Dodik a megbeszélés után azt nyilatkozta, a korábban megkezdett munkákról és a jövőben tervezett projektekről is tárgyaltak.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte, hogy a találkozón a Nyugat-Balkán uniós integrációjáról volt szó, és arról, hogy Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként miként tudja előremozdítani ezt a folyamatot.

Dodik és Orbán között régóta jó a viszony, az elnök a találkozó után most is pozitívan nyilatkozott, Orbánt egy nagyszerű államférfiként és barátként említette. Orbán pedig idén megkapta a boszniai Szerb Köztársaság érdemrendjét, amelyet előtte Putyinnak adtak.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!