A háború legnagyobb légicsapása a Hezbollah vezetője ellen, az izraeli média szerint sikerült likvidálni Hasszán Naszrallahot

2024. szeptember 27. – 20:06

A háború legnagyobb légicsapása a Hezbollah vezetője ellen, az izraeli média szerint sikerült likvidálni Hasszán Naszrallahot
Tanácstalan emberek és füstölgő romok az izraeli légierő szeptember 27-i bejrúti légicsapása után Fotó: Fadel Itani / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyszabású légicsapást hajtott végre magyar idő szerint kora este Izrael az Iránból támogatott Hezbollah libanoni síita milícia központi parancsnokságának bejrúti épülete ellen. Több vezető izraeli és amerikai lap is úgy értesült, hogy a támadás célpontja a Hezbollah főtitkára, Hasszán Naszrallah sejk volt, késő este pedig izraeli illetékesek már azt az információt szivárogtatták ki, hogy sikerült likvidálni a rendkívül befolyásos vezetőt.

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, Daniel Hagari elismerte, hogy a csapás a Hezbollah civil épületek alá épített központi főhadiszállása ellen irányult a libanoni főváros Dahíja nevű negyedében, de azt nem közölte, hogy Naszrallah volt-e a célpont. Izraeli lapértesülések szerint a légierő több tucat tonna bombával vette célba a rejtett objektumot, illetve a fölötte emelkedő hat darab emeletes házat. Libanoni tisztségviselők szerint a több ház teljesen összeomlott, a romok rengeteg embert maguk alá temettek. Az első hivatalos adatok két halottról és 76 sebesültről számolnak be, de az áldozatok száma minden bizonnyal ennél magasabb.

A helyszínről származó felvételek jelentős pusztítást mutatnak a helyszínen, több épület teljesen összedőlt. A főleg Bejrút síita lakosságának otthont adó Dáhija területén Izrael az elmúlt hetekben több Hezbollah-parancsnokot is lebombázott.

A támadást az ENSZ New York-i közgyűlésén tartózkodó Benjámin Netanjahu rendelte el – nyilván azután, hogy a hírszerzés értesítette arról, hogy Naszrallah likvidálására reális lehetőség kínálkozik. Az izraeli miniszterelnök csak azután tájékoztatta az amerikai kormányzatot az akcióról, amikor a légicsapást végrehajtó gépek már útban voltak Bejrút felé.

A szaúd-arábiai al-Arabija hírcsatorna szerint kudarcot vallott Naszrallah likvidálásának kísérlete, és a Hezbollah vezetéséből ezt több hírügynökségnek is megerősítették – maga a vezető azonban nem állt ki a nyilvánosság elé, és életben maradásáról független forrásból sem lehet megbizonyosodni. Sőt, magyar idő szerint késő este izraeli illetékesek már azt az információt kezdték el szivárogtatni a médiának, hogy

Hasszán Naszrallah valószínűleg életét vesztette a bombatámadásban.

A Hezbollah közleményben tudatta, hogy több észak-izraeli településre is rakétákat lőtt ki, azonban főtitkárának sorsára nem tért ki. Az IDF szerint a szervezet összesen 100 rakétát indított izraeli célpontok ellen, azonban ezek jelentéktelen károkat és egyetlen könnyebb sérülést okoztak. Az izraeli légierő késő este is folytatja a libanoni célpontok támadását, az IDF arab nyelvű oldala pedig felszólította egyes bejrúti házak környékén lakókat, hogy haladéktalanul meneküljenek el „a Hezbollah tulajdonaitól” legalább 500 méter távolra – az evakuációs felszólítás valószínűleg újabb légicsapásoknak ágyaz meg.

Naszrallah: Bejrúti zöldségárus kilencedik gyerekéből a Közel-Kelet rettegett hadura

Hasszán Naszrallah 1960-ban egy bejrúti síita zöldséges kilencedik gyerekeként látta meg a napvilágot. Libanoni és iraki vallásos tanulmányait követően 1982-ben, a Libanon elleni inváziójára válaszul lépett be az iráni Forradalmi Gárda bábáskodásával létrejött Hezbollah síita gerillamozgalomba. Naszrallah 1989-ben a siíta teológia legtekintélyesebb iráni egyetemén, az iráni Kumban képezte magát tovább, hazatérve pedig 1992-ben őt választották a Hezbollah élére, miután az alapító főtitkárt, Abbász al-Muszavit izraeli Apache helikopterekről kilőtt rakétákkal likvidálták.

Naszrallah vezetése alatt a Hezbollah egyre költségesebbé és tarthatatlanabbá tette a Dél-Libanonra kiterjedő izraeli megszállást, és végül az IDF 2000-ben visszavonta csapatait a határ mögé, ami – a 2004-es átfogó fogolycserével megspékelve – óriási presztízsgyőzelemnek számított az iszlám világban. Közben azonban a pusztító 2006-os újabb libanoni háború kiprovokálása, a Hebollah szíriai polgárháborúban való bevetése és a 2019-es pénzügyi válság miatti általános elitellenesség gyorsan lemorzsolta Naszrallah népszerűségét. Az ő vezetése alatt nyilvánították a Hezbollah-t a legtöbb nyugati országban terrorszervezetté. Naszrallah azonban – a világ legnagyobb nem-állami fegyveres ereje felett diszponálva – az Irán vezette „ellenállás” egyik legfontosabb figurája maradt, aki állami vezetőkkel felérő befolyást és tekintélyt élvezett a Közel-Keleten.

Hasszán Naszrallah, a Hezbollah főtitkára jobbján Ali Hamenei iráni Legfelsőbb Vezetővel, balján az amerikai drónok által 2020-ban likvidált legendás iráni tábornokkal, Kászim Szulejmánival 2019-ben, valószínűleg Teheránban Fotó: Iráni Elnöki Hivatal via Wikipédia
Hasszán Naszrallah, a Hezbollah főtitkára jobbján Ali Hamenei iráni Legfelsőbb Vezetővel, balján az amerikai drónok által 2020-ban likvidált legendás iráni tábornokkal, Kászim Szulejmánival 2019-ben, valószínűleg Teheránban Fotó: Iráni Elnöki Hivatal via Wikipédia

Leszámolás Libanonban

Az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus az elmúlt héten éleződött ki. Előbb a terrorszervezet low-tech kommunikációs eszközeibe – csipogókba és adóvevőkbe – rejtett robbanóanyag aktiválásával a szervezet több ezer tagjának (és rengeteg civilnek) okozott sérüléseket. A demoralizáló és káoszt előidéző titkosszolgálati akciót követően megindult légioffenzíva keretében pedig az izraeli légierő péntekig 2000 bevetésben támadta a Hezbollah rejtett rakétaindítóit, raktárait, kommunikációs és logisztikai központjait. A támadásokban összesen 700 ember halt meg; a hivatalos adatok alapján nem tudni biztosan, hogy az áldozatok közül hányan voltak a Hezbollah tagjai, és mennyi a civil áldozat, annyi biztos, hogy a hatóságok 50 kiskorú halottat azonosítottak.

A Hezbollah válaszul nagyobb hatótávolságú és robbanóerejű rakétákkal kezdte lőni Izraelt, de ezek pusztítása eltörpül az általa elszenvedett veszteségekhez képest.

Izraeli tisztviselők szerint egy szárazföldi invázió sem kizárt Libanonban, a felkészülés jegyében már több ezer katonát vezényeltek a határhoz, hogy beljebb szorítsák a militáns libanoni csoportot.

Az elmúlt napokban Netanjahu belengette, hogy Izrael a Hezbollah rakétaerejét, logisztikai hálózatát súlyosan megrongáló légicsapások után hajlandó valamilyen fegyverszünetet kötni, később azonban visszatáncolt az amerikai partnerének is bejelentett szándékától. Nádzsib Mikáti libanoni kormányfő szerint a légicsapás bizonyítja, hogy Izrael nem törődik a nemzetközi tűzszüneti erőfeszítésekkel. A már a Hezbollah megalakulásánál is ott bábáskodó Irán bejrúti nagykövete pedig bejelentette, hogy az akció „a konfliktus új szintre emelését jelenti, mely teljesen új játékszabályokat teremt”, és Izrael tette „nem marad megtorlás nélkül”. Teheránban Ali Hamanei ajatollah, Legfelsőbb Vezető összehívta a biztonsági kabinetjét, Ali Laridzsáni elnöki tanácsadó pedig az iráni médiának sokat sejtetőleg azt nyilatkozta:

Az ellenállás [azaz Irán és a vele szövetséges Izrael-ellenes szervezetek] erős vezetőkkel és erős káderekkel rendelkezik, és minden olyan vezetőt, aki mártírhalált halt, képes pótolni.

Izrael az elmúlt hetekben Dáhija negyedében a Hezbollah több fegyvernemparancsnokával végzett, július végén pedig likvidálta Naszrallah jobb kezét, Fuad Sukrt is. A Hasszán Naszrallah elleni csapás azonban valóban szintlépésnek számít, mivel azt jelzi, Izrael nem csak a Hezbollah támadó kapacitásának visszanyesegetésére, hanem a szervezet megsemmisítésére törekszik.

(MTI, Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!