Főnökeik ellenőrzik otthonukban azokat a Tesla-dolgozókat, akik túl régóta vannak táppénzen

2024. szeptember 27. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

Otthonukban ellenőrzik főnökeik azokat a Berlin melletti Tesla-gyárban dolgozókat, akik túl hosszú időt töltöttek betegszabadságon – írja a Guardian. A döntést a gyár egyik igazgatója hozta, az üzem menedzserei több mint húsz munkavállalót látogattak meg az elmúlt hetekben.

André Thierig gyárigazgató megvédte a döntést, elmondása szerint ugyanis 200 olyan munkavállalót azonosítottak, akiket még mindig fizetnek, de idén egyáltalán nem jelentek meg a munkahelyükön, és hat hetente újabb orvosi igazolásokat nyújtanak be. Szerinte az otthoni látogatások bevett gyakorlatnak számítanak az iparágban, és egyszerűen csak a dolgozók munkamorálját akarják erősíteni.

Az intézkedés az IG Metall szakszervezetben felháborodást váltott ki, a szervezet már korábban is felszólalt az indokolatlanul hosszú munkaidő, a kemény munkakörülmények, illetve a rossz egészségügyi és biztonsági előírások ellen. Az IG Metall szerint ha a megbetegedések számát akarják csökkenteni, javítaniuk kell a körülményeket és a munkakultúrát, amelyet jelenleg a félelem ural. Ezzel magyarázzák azt is, hogy az üzemben a betegszabadságok aránya általában eléri vagy meghaladja a 15 százalékot.

Thierig szerint azonban nyilvánvaló, hogy egyes munkavállalók kihasználják a német munkavédelmi törvényeket és a szociális rendszert. Mint elmondta, elemzéseik kimutatták, hogy péntekenként és a késői műszakokban körülbelül 5%-kal több munkavállaló vesz ki betegszabadságot, mint más hétköznapokon. Ez szerinte arra utal, hogy nem a munkakörülményekkel van gond, mivel azok mindennap és minden műszakban azonosak.

A gyár vezetésének már régóta konfliktusos a viszonya a dolgozói tanáccsal és a szakszervezettel, Thierig tavaszi állománygyűlése után mégsem ezekről beszélt, hanem egy nagyüzemi kávéscsésze-lopással vádolta meg a gyár dolgozóit.

Még 2019-ben derült ki, hogy Németországban épül a Tesla első európai gyára, de ellentmondások övezték az építkezést a több száz hektár erdő kiirtása és a talajvíz vélelmezett szennyezése miatt. A gyárat 2022-ben nyitották meg, a Stern magazin azonos évi riportja sorozatos munkabiztonsági és egészségi szabálysértéseket publikált. A riport szerint a Tesla-üzemben háromszor annyi veszélyhelyzet állt elő, mint az ingolstadti Audi-gyárban.

2024-ben a gyár tervezett bővítése ellen nagy környezetvédő tüntetések és atrocitások voltak, de végül zöld utat kapott a terv. Ahogy nemrég kiderült, a bővítés miatt 500 ezer fát kivágtak. Eközben a Tesla a tulajdonos Elon Musk kérésére globálisan 10 százalékos leépítést jelentett be, ez a Berlin melletti gyár munkásait is érintette. Itt ugyan csak a dolgozók 2 százalékát bocsátották el, de sok munkást presszionáltak, hogy fogadják el a távozásra csábító ajánlatot. Az IG Metall szakszervezet és a dolgozói tanács között is feszültség van, egyes hangadó munkások pont a szakszervezetet vádolják a feszültség szításával, míg az IG Metall törvényellenes, szakszervezetek elleni hangulatkeltéssel vádolja a Teslát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!