500 ezer fát vágtak ki a Tesla gigagyára miatt Berlin közelében

2024. augusztus 22. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

Berlin mellett épül majd fel a Tesla új gigagyára, amely már eddig is jelentős vitát és tiltakozást váltott ki. A Kayrros környezetvédelmi cég pedig most műholdfelvételek bemutatásával szolgáltatott bizonyítékokat a cég súlyos környezetkárosítására. A felvételek azt mutatják, hogy 2020 márciusa és 2023 májusa között összesen 329 hektárnyi erdőt vágtak ki a helyszínen, ami körülbelül 500 ezer fának felel meg, írja a Guardian.

Fotó: Google Earth
Fotó: Google Earth

Elemzésük szerint a kivágott fák körülbelül 13 ezer tonna szén-dioxid megkötését biztosították, ami egyenlő azzal a mennyiséggel, amit az USA-ban 2800 átlagos belső égésű motoros autó bocsát ki évente.

Május óta több száz klímaaktivista tiltakozott a gigagyár tervezett bővítése ellen, faházakat foglaltak el egy közeli táborban, és megpróbálták megrohamozni a helyszínt. Az egyik csoport márciusban felgyújtott egy villanyoszlopot is, ami után néhány napra leállt a gyár termelése. A Tesla tulajdonosa, Elon Musk a helyi rendőrséget bírálta, amiért elengedte a „baloldali tüntetőket”.

A tiltakozó kampányt szervező csoport munkatársa szerint a vállalat elektromos járműveinek gyártása természetpusztítást, valamint a fémbányászat miatt globális károkat okozott, miközben Németország egyik legszárazabb régiójában már így is jelentős a környezeti probléma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!