Bővítené a berlini óriásgyárát a Tesla, de a helyiek egy népszavazáson elutasították a terveket

2024. február 22. – 04:34

Másolás

Vágólapra másolva

Leszavazták a Berlin melletti Grünheide lakói, hogy a falu területén álló Tesla-gyár megvalósíthassa a tervezett bővítését – írja a Deutsche Welle. A szavazás eredménye nem kötelező érvényű, a végső döntést a helyi hatóságok fogják meghozni.

Németországban, Berlin mellett építette meg néhány évvel ezelőtt első európai óriásgyárát a Tesla. Az üzemben az európai piacra gyártanak elektromos autókat.

A Tesla egy tehervasúti rakodóállomást, egy raktárat és egy óvodát szeretne építeni a jelenlegi gyára mellé, ez utóbbiba az alkalmazottak vihetnék majd a gyerekeiket. A Tesla szerint a bővítéssel javíthatnák a cégük ellátásbiztonságát, és új embereket tudnának felvenni. Az építkezéshez viszont ki kellene vágni körülbelül 100 hektár erdőt.

A bővítés ellen civilek kezdtek tiltakozni, ennek hatására az önkormányzat egy nem kötelező érvényű népszavazást vagy lakossági konzultációt szervezett. Ezen 70 százalékos részvétel mellett 3499-en szavaztak a bővítés ellen és 1882-en mellette.

A régió gazdasági minisztere szerint a szavazás eredménye azt mutatja, hogy a lakóknak aggodalmaik vannak, amelyekkel a helyi önkormányzatnak és a Teslának is foglalkoznia kell. Reméli, hogy ezek figyelembe vételével meg tudnak majd egyezni egy mindenkinek megfelelő megoldásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!