65 ezer kávésbögre elcsenésével vádolja a berlini Tesla-gyár a dolgozókat

2024. július 12. – 13:41

65 ezer kávésbögre elcsenésével vádolja a berlini Tesla-gyár a dolgozókat
Környezetvédők tüntetése „A munkaharc klímaharc” feliratú molinó alatt a Berlin mellett Grünheide Tesla-üzeme előtt 2024. május 11-én – Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyüzemi lopás okoz felfordulást a Tesla eleve sok vitát kavaró Berlin melletti gyárában – írja a Deutsche Welle (DW). Nemrég Andre Thierig gyárvezető kiállt egy állománygyűlés után a dolgozók elé, de ahelyett, hogy a dolgozói tanáccsal és a szakszervezet IG Metallal fennálló vitákról beszélt volna, kávécsészék ügyét vette elő:

„Csupán egy adatot akarok nektek átadni: 65 ezer kávésbögrét vettünk, mióta elkezdtünk itt termelni. 65 ezret! Statisztikailag szólva mindegyikőtöknek van otthon öt IKEA-s kávésbögréje.”

Az eredetileg a Handelsblatt által megírt beszéd végén Thierig hozzátette, belefáradt az újabb meg újabb rendelésekbe, és ha így folytatja a gyár munkássága, nem lesz evőeszköz a pihenőszobákban.

Ennél nagyobb gondok övezték a Tesla gyárát az elmúlt években. 2019-ben nyerte el Németország a Tesla első európai gyárát, de ellentmondások övezték az építkezést a több száz hektár erdő kiirtása és a talajvíz vélelmezett szennyezése miatt. A Stern magazin 2022-es riportja sorozatos munkabiztonsági és egészségi szabálysértéseket publikált. A riport szerint a Tesla-üzemben háromszor annyi veszélyhelyzet állt elő, mint az ingolstadti Audi-gyárban.

2024-ben a gyár tervezett bővítése ellen nagy környezetvédő tüntetések és atrocitások voltak, de végül zöld utat kapott a terv. Eközben a Tesla a tulajdonos Elon Musk kérésére globálisan 10 százalékos leépítést jelentett be, ez a Berlin melletti gyár munkásait is érintette. Itt ugyan csak a dolgozók 2 százalékát bocsátották el, de sok munkást presszionáltak, hogy fogadják el a távozásra csábító ajánlatot. Az IG Metall szakszervezet és a dolgozói tanács között is feszültség van, egyes hangadó munkások pont a szakszervezetet vádolják a feszültség szításával, míg az IG Metall törvényellenes, szakszervezetek elleni hangulatkeltéssel vádolja a Teslát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!