Elon Musk gigantikus pénzégetőnek nevezte az austini és a berlini Tesla-gyárat

2022. június 23. – 17:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk szerint a Tesla új németországi és amerikai gyárai dollármilliárdos veszteséget termelnek az akkumulátorhiány és a Kínában tapasztalható ellátási zavarok miatt. A Tesla-vezér a berlini és a texasi Austinban lévő gyárakat „gigantikus pénzégetőknek” nevezte – írja a BBC.

„Az üzemek jelenleg dollármilliárdokat veszítenek. Rengeteg a kiadás, és alig van termelés” – mondta Musk. Hozzátette: az austini üzemben jelenleg „csekély” számú autót gyártanak, részben azért, mert az akkumulátorokhoz szükséges egyes alkatrészek egy kínai kikötőben ragadtak. „Ez nagyon gyorsan rendbe fog jönni, de sok figyelmet igényel” – tette hozzá Musk. És ha már a világ leggazdagabb emberénél tartunk, érdemes elolvasni a róla szóló portrénkat.

A kínai hatóságok az év elején több várost is lezártak, válaszul a koronavírus-járvány újabb hullámára. Szigorúan korlátozták az emberek és az áruk mozgását. Musk szerint Sanghaj lezárása „nagyon nehéz” volt a Tesla számára, amely hetekre leállította a termelés nagy részét a városban található gigagyárában.

A Reuters beszámolója szerint a sanghaji Tesla-üzem nagy részét a jövő hónapban két hétre bezárják korszerűsítési munkálatok miatt. Ennek célja, hogy növeljék a üzem termelését, és közelebb kerüljenek a vállalat céljához: a heti 22 ezer új autó gyártásához.

A Tesla múlt héten csaknem 5 százalékkal emelte autói árát az Egyesült Államokban, mivel a nyersanyagok, köztük az alumínium és a lítium ára emelkedett. Musk a héten bejelentette, hogy a Tesla dolgozóinak 3,5 százalékát tervezik elbocsátani.

Az Egyesült Államokban, Kínában és Németországban elektromosautó-gyárakkal rendelkező Tesla tavaly 930 422 autót gyártott, de a cégnek sok a problémája, áprilisban három hétre bezárták a cég sanghaji gyárát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!