Libanonban közel kétszázan haltak meg izraeli légicsapásokban, az országban pánik tört ki

2024. szeptember 23. – 12:33

Libanonban közel kétszázan haltak meg izraeli légicsapásokban, az országban pánik tört ki
Füstöszlop csap fel egy bombatalálat után a libanoni–izraeli határ közelében található Tajr Harfa egyik épületéből 2024. szeptember 23-án – Fotó: Kawnak Haju / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn az IDF szerint nem kevesebb mint 300 célpontot támadtak izraeli harci repülők és drónok.

A libanoni egészségügyi minisztérium hétfő délutáni bejelentése szerint a támadásoknak a legfrissebb adatok alapján 182 halottjuk és 727 sérültjük van, „beleértve a gyerekeket, a nőket és a mentősöket” – azonban a tárca a veszteségadatok közlésénél nem választotta külön a támadások célpontjául szolgáló fegyvereseket és a civil áldozatokat.

A konkrét célpontok egyelőre nem ismertek, arab nyelvű források izraeli „szőnyegbombázások”-ról számolnak be. Az izraeli hadsereg közlése szerint a Hezbollah szintén hétfőn „több tucat” rakétát lőtt Izrael területére, ezeket azonban vagy elfogta a Vaskupola, vagy pedig senkiföldjére hullottak.

Izrael közben felszólította a libanoni határ túloldalán található több település lakóit, hogy „küszöbön áll a támadás”, ezért hagyják el otthonaikat. A határövezeten kívül a Libanon északkeleti részén található, síita felekezetű arabok által lakott Beka-völgy lakóinak néhány órás határidő adtak az evakuációra. Ebben a régióban alapították a nyolcvanas évek elején a Hezbollahot, és azóta is itt találhatók a szervezet legfontosabb logisztikai központjai, illetve a Szíria irányába vezető utánpótlási útvonalai.

Az izraeli haderő (IDF) arab nyelvű közösségi oldalain közölte, hogy azokat a házakat fogják támadni, melyek alatt a hírszerzési adatok szerint a Hezbollah síita terrorszervezet rejtekhelyei és titkos raktárai találhatók. A libanoni civileknek címzett közlemény szerint

A Hezbollah hazudik nektek, és kész feláldozni titeket. Rakétái és drónjai értékesebbek számára az életeteknél.

Izrael mintegy 60 ezer háztartást telefonon is evakuálásra szólított fel, azonban hétfőn a libanoni távközélési cég ezeket a robocall hívásokat blokkolni kezdte, mert az ország több pontján is pánik tört ki. A kormány leállította a nem életmentő műtétek végrehajtását, és kétnapos tanítási szünetet rendelt el azokban a régiókban, melyek az IDF fő célontjai lehetnek. Egyes településekről kocsisorok indultak meg Bejrút felé, a főváros felé vezető utakon ezért dugók alakultak ki.

Nadzsíb Míkáti libanoni miniszterelnök szerint Izrael „a szó minden értelmében vett megsemmisítő háborút”, és a légicsapás-sorozat egy „pusztító terv, amelynek célja a libanoni falvak és városok elpusztítása”. Míkáti a történtek miatt lemondta a részvételét az ENSZ éves New York-i közgyűlésén, de a gyűlés megtartását sürgette, hogy az „elrettentés az agressziótól” Izraelt.

Mindeközben az Izraeli Védelmi Erők szóvivője arról beszélt, hogy szisztematikusan kiszélesítik a Hezbollah elleni támadásaikat, és a Beka-völgyben készülnek „terrorista célpontok” célba vételére.

Egy Szíriából menekült család ingóságaival együtt elhagyja Szidónvárosát a 2023. szeptember 23-i izraeli evakuációs felszólítás után. Az 5,5milliós Libanonban mintegy 1,5 millió szíriai menekült él Fotó: Mahmoud Zayyat/ AFP
Egy Szíriából menekült család ingóságaival együtt elhagyja Szidónvárosát a 2023. szeptember 23-i izraeli evakuációs felszólítás után. Az 5,5milliós Libanonban mintegy 1,5 millió szíriai menekült él Fotó: Mahmoud Zayyat/ AFP

Ahogy arról részletesen írtunk, a Hezbollah és Izrael viszonya mindig is ellenséges volt, azonban a 2006-os háború óta alapvetően hallgattak a fegyverek az izraeli–libanoni határon. 2023. október 8-án, egy nappal a Hamász Izrael elleni terrortámadása és az izraeli gázai csapások kezdete után a Hezbollah elkezdte rövid hatótávolságú rakétákkal és drónokkal támadni a határ közelében található izraeli támaszpontokat és állásokat. Azóta az izraeli hadsereg, az IDF is rendszeresen hajt végre csapásokat a Hezbollah ellen. Észak-Izraelben a határövezetből 80 ezer izraeli lakost kellett kitelepíteni, közben a másik oldalon is nagyjából százezer ember járt hasonlóan.

A konfliktus a nyár folyamán fokozatosan súlyosbodott – a Hezbollah egyre több rakétát lőtt ki izraeli célpontokra, az IDF pedig egyre érzékenyebb veszteségeket okozott légi- és dróncsapásaival. Szeptemberben azonban Izrael a szó szoros és átvitt értelmében is óriásit robbantott, amikor a Hezbollah távközlési eszközeibe rejtett robbanóanyaggal – ártatlan civileken kívül – két nap alatt több ezer fegyverest, aktivistát és tisztségviselőt sebesített és ölt meg, majd pedig egy bejrúti ház alatti rejtekhely elleni légicsapásban gyakorlatilag lefejezte a Hezbollah különleges műveleti egységét.

A Hezbollahhal szoros együttműködésben ügyködő Iráni Forradalmi Gárda a Reuters hétfőn publikált értesülései szerint „minden kommunikációs eszközének használatát felfüggesztette”, miután a múlt héten nagyszabású robbantássorozattal derült fény arra, hogy Izrael a libanoni szervezet által használt személyhívókat és rádió adó-vevőket is robbanóanyaggal tuningolta fel.

Az elmúlt napokban több izraeli vezető is deklarálta, hogy az akciósorozat azt jelenti, hogy Izrael kész keményebb katonai fellépésre is annak érdekében, hogy a Hebollah egységei és tüzérségi eszközei ne fenyegethessék Észak-Izraelt. A „keményebb fellépés” pontos jellege nem ismert, azonban az elmúlt napokban a heves, ámde stratégiai szintű kárt nem okozó Hezbollah-rakétacsapások mellett fokozódtak a Libanon számos régióját célzó légitámadások.

Cikkünket többször frissítettük az áldozatok és sérültek számára vonatkozó újabb adatokkal, illetve reakciókkal, fejleményekkel.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!