Rakétazáporral reagált a Hezbollah az izraeli csipogórobbantásra

2024. szeptember 22. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael és Libanon között vasárnap folytatódtak a heves harcok, amikor izraeli vadászgépek az elmúlt egy év legsúlyosabb bombázását hajtották végre Libanon déli része felett, írja a Reuters. A Hezbollah mindeközben rakétatámadásokat indított Izrael északi része ellen, ráadásul polgári célpontokat támadtak.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint szombaton mintegy 290 célpontot támadtak, köztük több ezer Hezbollah rakétakilövőt. A hadsereg bejelentette, hogy folytatni fogják az Irán által támogatott szervezet elleni csapásokat.

A Hezbollah vasárnap hajnalban a Telegram csatornáján közölte, hogy tucatnyi rakétát lőttek ki az izraeli Ramat-David légibázisra, válaszul a szerintük ismétlődő izraeli támadásokra Libanon ellen. Ez volt a Hezbollah eddigi legtávolabbra ható támadása a fegyveres konfliktus kitörése óta.

Irán által támogatott iraki milíciák is bejelentették, hogy robbanó drónnal támadták meg Izraelt vasárnap hajnalban. Az izraeli hatóságok lezárták az iskolákat és korlátozták a gyülekezéseket az ország északi részein és a Golan-fennsíkon. Éjszaka folyamatosan szirénák szólaltak meg, mivel Libanonból és Irakból számos rakétát és lövedéket lőttek ki, amelyeket az izraeli légvédelmi rendszerek nagyrészt elfogtak.

Az izraeli média jelentései szerint néhány épületet közvetlen találat ért vagy rakétatörmelék rongált meg, de a mentőszolgálatok csak könnyebb sérülésekről számoltak be, súlyos sérültekről nem érkezett hír.

A támadások fokozódása kevesebb mint 48 órával azután történt, hogy egy izraeli légicsapás, amelynek célpontja a Hezbollah parancsnoki központja volt, legalább 37 ember életét követelte Bejrút külvárosában. A Hezbollah közölte, hogy a halottak között van 16 tagja, köztük Ibrahim Aqil, a szervezet egyik vezetője és Ahmed Wahbi, egy másik parancsnok is.

Izrael szerint egy földalatti találkozóhelyet támadtak, ahol a Hezbollah elitjének számító Radwan erőinek vezetői tartózkodtak, és a szervezet katonai parancsnoki láncolatának jelentős részét sikerült megsemmisíteniük. A csapás egy többszintes lakóépületet rombolt le, és megrongált egy szomszédos óvodát is. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint három gyermek és hét nő is életét vesztette.

A konfliktus eddigi legsúlyosabb eszkalációja következett be, miközben a Hezbollah folytatta támadásait, válaszul a két nappal korábbi robbanó eszközökkel végrehajtott merényletekre, amelyek során tagjaik kommunikációs eszközeit, az úgynevezett csipogóit robbantották fel. A halálos áldozatok száma ezekben az akciókban 39-re nőtt, és több mint 3000-en sérültek meg.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan aggodalmát fejezte ki a konfliktus eszkalálódása miatt, de kijelentette, hogy a Hezbollah egyik vezetőjének megölése igazságszolgáltatás volt. Eközben Libanon miniszterelnöke, Najib Mikati lemondta tervezett ENSZ-közgyűlési részvételét.

Hezbollah közölte, hogy addig folytatja Izrael elleni harcát, amíg Izrael nem hagy fel a Hamász elleni hadjárattal a Gázai övezetben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!