Izrael egy bejrúti légicsapásban megölte a Hezbollah egyik vezetőjét

2024. szeptember 20. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael célzott légicsapással megölte a Hezbollah libanoni síita milícia egyik vezetőjét Bejrút déli részén pénteken. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy Ibrahim Akilt, az Irán-barát, síita milícia műveleti parancsnokát vették célba – írta az MTI.

Libanoni biztonsági források megerősítették, hogy valóban Akilt érte a támadás, de vele együtt meghalt a Hezbollah elit egységének, a Radvánnak több tagja is, ugyanis együtt tanácskoztak. A légitámadásban a libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint legalább nyolcan meghaltak és 59-en megsebesültek. Helyi hírügynökségek arról számoltak be, hogy egy gyerek is van az áldozatok között.

A libanoni polgári védelem azt közölte, hogy mentőcsapataik túlélők után kutatnak a pénteki támadásban érintett két épület romjai alatt.

Az izraeli légicsapás helyszíne Bejrútban 2024. szeptember 20-án – Fotó: Mohamed Azakir / Reuters
Az izraeli légicsapás helyszíne Bejrútban 2024. szeptember 20-án – Fotó: Mohamed Azakir / Reuters

A Reuters hírügynökség helyi tudósítói azt írták, hogy a légicsapás idején harci gépek zaját hallották Bejrút felett. Ibrahim Akil a Hezbollah mozgalom alapító tagja volt, és többnyire a szervezet katonai szárnyában vállalt szerepet. Az Egyesült Államok hétmillió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki a fejére, Izrael pedig már a 1990-es évek elején megpróbálta megölni. Bejrúti források szerint Akilt éppen péntek délelőtt engedték ki a kórházból, miután megsebesült a távközlési eszközök szintén Izraelnek tulajdonított, összehangolt keddi és szerdai felrobbantásában.

Irán libanoni nagykövetsége azt közölte, hogy „a leghatározottabban elítélik az izraeli őrültséget, amely minden határvonalat átlépett azzal, hogy lakóépületeket vett célba Bejrút déli külvárosában”.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője elmondta, hogy nem tud arról, hogy Izrael értesítette volna az Egyesült Államokat a bejrúti csapás előtt. Hozzátette, hogy az amerikaiakat nyomatékosan felszólították, hogy ne utazzanak Libanonba, vagy ha már ott vannak, hagyják el az országot.

Két hónapon belül ez volt a második alkalom, hogy Izrael célba vette a Hezbollah egyik vezetőjét Bejrútban. Júliusban Fuad Sukr, a szervezet katonai parancsnoka halt meg egy izraeli légicsapásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!