Magyarország is könnyebben juthat az árvízkárok helyreállítására felzárkóztatási EU-támogatásokhoz

2024. szeptember 23. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország is élhet azokkal a rugalmassági intézkedésekkel, amiket az Európai Bizottság ideiglenesen bevezetett az árvízkárok elhárítására – erősítette meg az Európai Bizottság szóvivője hétfőn a Népszava és az EUrologus kérdésére.

Ahogy arról korábban is írtunk, az uniós testület elnöke, Ursula von der Leyen csütörtökön bejelentette, hogy több szabály alól is kivételt tesznek a felzárkóztatási (kohéziós) támogatások felhasználásánál az árvíz által érintett területeken. Például előfinanszírozásra használhatják a forrásokat, és nem kell semmilyen állami önerő, amit egyébként elvárnának. Von der Leyen úgy becsülte, hogy ezzel tízmilliárd eurót tudnak mozgósítani. (Emellett több tagállam kérte a polgári védelmi mechanizmus segítségét, amivel például orvosokat, kutató-mentő egységeket, különféle eszközöket küldhetnek az érintett területekre, és létezik egy külön szolidaritási alap is a katasztrófahelyzetekre.)

Az Európai Bizottság elnöke a lengyelországi Boroszlóban (Wrocław) a cseh, a lengyel, az osztrák és a szlovák kormányfő társaságában beszélt erről. A közlemény mellett X-re is posztolt, és itt több tagállamot felsorolt – a találkozón képviselt országok mellett Romániát is, de Magyarországot nem. A beszéde nem nevesített egy tagállamot sem.

Arianna Podesta helyettes vezető szóvivő hétfőn megerősítette, hogy a bejegyzéstől függetlenül minden érintett tagállamra, így Magyarországra is vonatkoznak a könnyítések. A regionális politikáért felelős kollégája, Stefan de Keersmaecker szerint a felsorolás oka egyszerűen az volt, hogy az ezekből az országokból érkező kárbecslések, valamint az adott tagállamokban még lehívható felzárkóztatási támogatások alapján saccolták a tízmilliárd eurós összeget, ezekből voltak adataik. (Azaz a tízmilliárdban nincs benne, amit például Magyarországnak mozgósíthatnának.)

A szóvivő elmondása alapján a végső összeg a tagállamokon múlik, nekik kell azonosítaniuk, hogy – a károk és a még lehívható összegek alapján – miből mire költenének a rugalmasabb szabályokkal. „A tagállamoknak maguknak kell ezt a gyakorlatot elvégezniük, ha el akarják indítani ezt az eljárást” – válaszolta De Keersmaecker a Telexnek.

A kormányokkal együtt fogják megvizsgálni, hogyan szervezzék a folyamatot, a helyzeten és a tagállamok döntésein múlik, hogyan lépjenek tovább – mondta egy másik kérdésre. A regionális szóvivő túl korainak tartotta, hogy részletekbe menjenek, de Podesta hangsúlyozta: a tagállamoknak kell a programjaikat módosítaniuk, hogy a forrásokat ilyen célokra csoportosítsák át. (A felzárkóztatási támogatások elköltését a tagállami operatív programok részletezik, ezeket a magyar kormány 2022 decemberében fogadtatta el az Európai Bizottsággal.)

Az intézkedések nem jelentenek közvetlenül több pénzt annál, amit le lehetne hívni, de gyorsíthatják a támogatások felhasználását, az önrész elengedése pedig csökkentheti a tagállami költségvetések terhelését.

Csütörtökön a kormány 130 beruházás halasztásáról hozott határozatot, miután a büdzsé hiánya augusztusban rekordot döntött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!