130 beruházástól megvonták a forrásokat, de a kormány szerint szó sincs megszorításról

2024. szeptember 21. – 20:22

Másolás

Vágólapra másolva

„Megszorítások a Gyurcsány-kormány alatt voltak” – reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ az RTL-nek, amikor arról a 130 beruházásról kérdezték, amelytől a kormány egy friss határozattal megvonta a többletforrást. A kormány azt írta: a tervezett beruházások egy részét átütemezik, de azokat később megvalósítják.

Csütörtök este jelent meg Orbán Viktor listája arról a 130 beruházásról, amelyeket a kormány nem finanszíroz tovább, vagy teljesen le is állít. A megszorítások áldozatául esett például a „Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program”, a „Magyar Labdarúgó Szövetség Budapesti Pályafejlesztési Programja” és a Sorsok Háza-projekt is, amelynek megvalósulása 2014 óta húzódik.

A kormány a Lánchíddal, a budai Váralagúttal, valamint a hozzájuk kapcsolódó közterületek rekonstrukciójával és fejlesztésével összefüggő intézkedésekre sem szán több pénzt. Sőt, az Operaház sem fog több kiegészítő támogatást kapni a működési költségei fedezésére.

A DK azt követeli, hogy vonják vissza a megszorítócsomagot. „A DK szerint nem szabad elvenni a mentőautó-beszerzésre szánt kétmilliárd forintot, amikor senki sem lehet biztos abban, hogy időben kiér hozzá a mentő – áll Varju László, DK-s országgyűlési képviselő közleményében. – Nem szabad elvenni a falusi mellékutak felújítására szánt hárommilliárd forintot, amikor a vidéki úthálózat mellékútjainak jelentős része járhatatlan. A DK szerint nem szabad újabb pénzt elvonni a Fővárostól, kiváltképp akkor nem, amikor minden erejével az árvízi védekezésre koncentrál.” Varju azt javasolja a kormánynak, hogy vegyen inkább példát róluk: „legyenek ott a gátakon és védjék a hazát ahelyett, hogy rátámadnak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!