130 pontból álló megszorítási listát írt alá Orbán Viktor

2024. szeptember 20. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

130 pontból álló kormányhatározat jelent meg csütörtök este a Magyar Közlönyben. Az Orbán Viktor által aláírt rendelkezés azokat a projekteket és beruházásokat sorolja fel, amelyektől a kormány megvonja az állami többletforrásokat, csökkenti a finanszírozásukat vagy adott esetben teljesen le is állítja azokat – írta a Népszava.

A megszorítások áldozatául esett például a „Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program”, a „Magyar Labdarúgó Szövetség Budapesti Pályafejlesztési Programja” és a Sorsok Háza-projekt is, amely megvalósulása 2014 óta húzódik. A kormány a Lánchíddal, a budai Váralagúttal, valamint a hozzájuk kapcsolódó közterületek rekonstrukciójával és fejlesztésével összefüggő intézkedésekre sem szán több pénzt. Sőt, az Operaház sem fog több kiegészítő támogatást kapni a működési költségei fedezésére.

A kormány ezen kívül visszavonta a MÁV használatában álló, de a vasútüzemhez nem kapcsolódó ingatlanok felmérésére korábban biztosított forrásokat. A megszorítások az egészségügyet is érintik: az Országos Mentőszolgálat mentőjármű ellátásának és a mentőautók hazai gyártására szánt pénzt is csökkentik.

A 1291/2024. (IX. 19.) számú kormányrendeletben szerepel még a klinikai vizsgálatok és az orvostudományi kutatások intézményrendszerének továbbfejlesztéséről szóló kormányhatározat visszavonása. Erre a sorsra jutott a „Magyarország átfogó Egészségipari Stratégiájáról és annak végrehajtásáról szóló” korábbi kormányrendelet is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!