Úgy tűnik, a kormány lemondott a Sorsok Házáról

2024. szeptember 20. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, mégsem nyílik meg a Sorsok Háza, amelynek megnyitója már 2014 óta csúszik. A Hvg.hu ugyanis a csütörtöki Magyar Közlönyben észrevette, hogy a kormány visszavonta azt a 2018-as kormányhatározatot, amely

  • kimondta, hogy a Sorsok Háza 2019 végéig készüljön el, és kezdje meg működését,
  • az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget (EMIH) jelölte ki tulajdonosnak és működtetőnek,
  • illetve további 2 milliárd forintot utalt ki a kiállításra.

A mostani kormányhatározat csupán a 2018-as határozat visszavonásáról ír – arról hogy mi lesz a félkész épület és a projekt sorsa, a kormány egyelőre nem tájékoztatott.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija 2023 elején a járvány- majd a háborús helyzetre hivatkozva azt nyilatkozta, „még nem állnak rendelkezésre a kiállítási koncepció kivitelezéshez szükséges anyagi források”. A rabbi sokáig 2021-es, majd 2022-es megnyitót ígért, tavaly már nem bocsátkozott jóslásokba. Idén év elején az ATV-nek azt nyilatkozta, a kiállításhoz szükséges koncepció már kész van, csupán a kormány által beígért két milliárd forint hiányzik.

A Sorsok Háza létrehozása mintegy 7,5 milliárd forintba került, fenntartásra és állagmegóvásra 2017-es adatok szerint évente több mint 80 millió forintot költ az állam, a tulajdonosi jogokat az állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) gyakorolja. Az emlékközpont megnyitóját eredetileg 2014. április 16-án, a holokauszt magyarországi emléknapján szerették volna megtartani.

Időközben több konfliktus is volt a projekt körül, Schmidt Mária személye és az érintett szervezetek közötti nézetkülönbség nehezítette a haladást, és már az is felmerült, hogy más funkciót keresnek az épületkomplexumnak. 2018 szeptemberében aztán Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormányhatározat értelmében átadják az EMIH-nek az intézményt, amely a kormány szerint 2019-ben meg is nyithat. Ezt a határozatot vonták most vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!