2022-ben nyílhat meg a Sorsok Háza

2021. január 15. – 06:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2022 előtt nem lesz látogatható a Sorsok Háza emlékközpont – írta Köves Slomó nyilatkozata alapján a Népszava. A lapnak az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija azt mondta, hogy elkészült a kiállítás részletes forgatókönyve, amelyet a nemzetközi akadémiai tanácsadó testület tagjai áttekintenek, hogy megtehessék kritikai javaslataikat. A tájékoztatás szerint eközben már dolgoznak a belsőépítészeti kiviteli terveken és a multimédiás tartalmakon is. Mindez körülbelül még egy-másfél évet fog igénybe venni – mondta Köves.

Ha az egy-másfél évből a távolabbi forgatókönyv valósul meg, akkor a Sorsok Háza megnyitása a 2022-es választások utánra is csúszhat. A Népszava felidézte, hogy az emlékközpont megnyitóját eredetileg 2014. április 16-án, a holokauszt magyarországi emléknapján szerették volna megtartani.

Időközben több konfliktus is volt a projekt körül, Schmidt Mária személye és az érintett szervezetek közötti nézetkülönbség nehezítette a haladást, és már az is felmerült, hogy más funkciót keresnek az épületkomplexumnak. 2018 szeptemberében aztán Gulyás Gergely bejelentette, hogy átadják az EMIH-nek az intézményt, amely a kormány szerint 2019-ben meg is nyithat.

„Az elmúlt 30 évben egyre több szó esik a vészkorszakról a nyilvánosságban, ugyanakkor a téma társadalmi elutasítottsága növekedést mutat, a magyarok közel 20 százaléka a holokausztot tagadó nézeteket vall. Ezen változtatni kell, és úgy látom, ebben konszenzus van” – nyilatkozta Köves a Népszavának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!