Nagykanizsa közelében kapcsolták le a Magyarországon rejtőzködő Reichsbürger-tagot

2024. szeptember 19. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Nagykanizsa közelében fogták el a készenléti rendőrség nyomozói azt a német, Reichsbürger-csoporthoz tartozó férfit, akit a német rendőrség gyújtogatás miatt köröz – írja a Police.hu. A 44 éves államtagadó férfi akár 10 éves börtönbüntetést is kaphat Németországban.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát a német rendőrség kereste meg, miután megtudták, a körözött férfi Magyarországon rejtőzködik. A szélsőséges nézeteket valló férfi a magyar hatóságoknak sem volt ismeretlen, itthon is volt büntetve már. A készenléti rendőrség hétfőn reggel Gelsén fogta el, majd előállítása után bűnügyi őrizetbe vették. Kiadatásáról a későbbiekben dönt a bíróság.

A Reichsbürger-mozgalom 2022 év végén államcsínyt tervezett, Olaf Scholz német kancellárt és Annalena Baerbock külügyminisztert is célba vették. A Reichsbürger-csoport elleni tárgyalássorozat idén tavasszal indult el. Az ügyészség szerint a csoport egy hatalmas fegyverarzenálhoz fért hozzá, és a terv az volt, hogy besétálnak a törvényhozás épületébe, ahol foglyul ejtik a képviselőket, és többeket, például Olaf Scholz kancellárt is kivégzik.

A gyanúsítottak között van csillagjós, exkatona, a szélsőjobboldali AfD egy tagja, oltásellenesek (például egy orvos, aki szerint egy tojásból meg lehet mondani a jövőt) és egy német sztárséf is. A tagokat állítólag spirituális alapon válogatták be, amiben komoly szerepet játszott a születési dátumuk.

A Reichsbürger nem egy szó szoros értelmében vett szervezet, tagjai több kisebb, egymással laza kapcsolatban álló csoportot alkotnak Németország-szerte. A tagok nem ismerik el a második világháború utáni német államot, és elutasítják a jelenlegi német kormányt. Vannak, akik saját valutát és személyi igazolványt nyomtatnak, és saját autonóm állam létrehozásáról álmodoznak. Mások nem fizetnek adót, vagy éppen levelekkel próbálják meg lassítani a hivatalokat.

A rendőrség figyelmének középpontjába 2016-ban kerültek, amikor egy Reichsbürger-tag lelőtt egy rendőrt, aki később bele is halt a sérüléseibe. Ez akkor történt, amikor ellenőrzést tartottak a Reichsbürger egyik fegyverraktárában. Azóta a német hatóságok több mint ezer fegyvertartási engedélyt vontak vissza olyanoktól, akikről úgy gondolják, hogy szimpatizálnak a Reichsbürgerrel. 2021 végén még így is körülbelül 500-an rendelkeztek közülük érvényes fegyvertartási engedéllyel.

A Reichsbürger és a hasonló elveket valló Selbstverwalter tagjai 2021-ben több mint ezer szélsőséges bűncselekményt követtek el, ez több mint a duplája a 2020-as statisztikának. A Reichsbürger körülbelül 21 ezer tagjának 5 százalékáról gondolják, hogy szélsőjobboldali nézeteket vall, 10 százalékuk pedig potenciálisan erőszakos lehet.

A Reichsbüregerhez hasonló radikális csoportosulásra itthon is van példa: a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség tavaly februárban emelt vádat Posta Imre és még hat vádlott ügyében, akik az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló szervezetet hoztak létre. Ehhez az interneten további tagokat toboroztak, és 33 közéleti szereplő, köztük Orbán Viktor miniszterelnök megölésére hívták fel követőiket. Posta Imrét még előző lapunknál mutattuk be: ő a karakter, aki még a szélsőjobboldali köröknek is kínos, téveszméit és államtagadó nézeteit rendre kinevetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!