A puccskísérlettel vádolt német Reichsbürger-csoport közel húsz embert, köztük Olaf Scholzot is célba vette

2022. december 14. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva

A német Reichsbürger radikális mozgalom múlt héten nemcsak a Bundestag elfoglalását tervezte, hanem közel húsz embert, köztük Olaf Scholz német kancellárt és Annalena Baerbock külügyminisztert is célba vette, írja a Le Monde.

Még csak egy hete, hogy terrorellenes razzia zajlott Németországban, a hatóságok tizenegy tartományban 137 ingatlant kutattak át. Az akció a szélsőjobboldali Reichsbürger mozgalom tagjai ellen irányult, akik a gyanú szerint államcsínyt terveztek.

Akkor az akció keretein belül 25 embert vettek őrizetbe, de még nem lehetett pontosan tudni, kiket. Három ember személyazonossága volt ismert: köztük egy berlini AfD-s politikus, egy orosz állampolgár és a csoport vezetőjeként számontartott Heinrich Prinz Reuss türingiai ingatlanvállalkozó, a Reuss hercegi család tagja.

Egy héttel később a csoport többi tagjáról is vannak már információk. A letartóztatottak között volt a Bundeswehr különleges erők kommandójának (KSK) egy tagja, két nyugalmazott tiszt, egy volt hannoveri rendőrtiszt, Michael Fritsch, a 2021-es parlamenti választásokon induló jelölt. Továbbá egy ismert müncheni szakács, Frank Heppner, akit egy osztrák luxushotelben tartóztattak le, valamint két korábbi polgármester, Christian Wendler kertész, aki az AfD tagja, és Frank Richter, aki természetgyógyász és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagja.

Mi ez a csoport, és mi a céljuk?

A Reichsbürger tulajdonképpen nem egy szó szoros értelmében vett szervezet, tagjai több kisebb, egymással laza kapcsolatban álló csoportot alkotnak Németország-szerte. A tagok nem ismerik el a második világháború utáni német államot, és elutasítják a jelenlegi német kormányt. Vannak, akik saját valutát és személyi igazolványt nyomtatnak, és saját autonóm állam létrehozásáról álmodoznak. Mások nem fizetnek adót, vagy éppen levelekkel próbálják meg lassítani a hivatalokat.

A rendőrség figyelmének középpontjába 2016-ban kerültek, amikor egy Reichsbürger-tag lelőtt egy rendőrt, aki később bele is halt a sérüléseibe. Ez akkor történt, amikor ellenőrzést tartottak a Reichsbürger egyik fegyverraktárában. Azóta a német hatóságok több mint ezer fegyvertartási engedélyt vontak vissza olyanoktól, akikről úgy gondolják, hogy szimpatizálnak a Reichsbürgerrel. Tavaly év végén még így is körülbelül 500-an rendelkeztek közülük érvényes fegyvertartási engedéllyel.

A Reichsbürger és a hasonló elveket valló Selbstverwalter tagjai 2021-ben több mint ezer szélsőséges bűncselekményt követtek el, ez több mint a duplája a 2020-as statisztikának. A Reichsbürger körülbelül 21 ezer tagjának 5 százalékáról gondolják, hogy szélsőjobboldali nézeteket vall, 10 százalékuk pedig potenciálisan erőszakos lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!