Terrorellenes razziát hajtottak végre egy szélsőjobboldali mozgalom ellen Németországban

2022. december 7. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda reggel országos terrorellenes razzia zajlott Németországban, a hatóságok tizenegy tartományban 137 ingatlant kutattak át. Az akció a szélsőjobboldali Reichsbürger mozgalom tagjai ellen irányult, akik a gyanú szerint államcsínyt terveztek – írja a Süddeutsche Zeitung.

25 személyt őrizetbe vettek, köztük egy személyt Ausztriában. Legalább két gyanúsított esetében a GSG 9-et, a szövetségi rendőrség különleges egységét hívták segítségül, mert a nyomozók gyanúja szerint lőfegyverek voltak a gyanúsítottaknál.

A feltételezett jobboldali terrorista szervezetet többek között azzal vádolják, hogy idén márciusban, majd szeptember elején fegyveres támadást terveztek a Bundestag ellen, amely a jelek szerint akár államcsínyhez is vezethetett volna. A gyanúsítottak új kormányt és új hadsereget akartak felállítani. A razzia Németország történetének egyik legnagyobb ilyen akciója. A fő gyanúsítottak között van egy arisztokrata ház tagja, akit a nyomozók régóta a Reichsbürger mozgalomhoz kötnek, valamint egy volt AfD-s Bundestag-képviselő.

A nyomozók szerint a szélsőjobboldali nézeteket és összeesküvés-elméleteket terjesztő szervezetet az teszi olyan veszélyessé, hogy a tagjaik között a Bundeswehr különleges egységeinek több volt tisztje is megtalálható. A Reichsbürger mozgalom sem a Német Szövetségi Köztársaság létét, sem a kormányát, sem a törvényeit ne ismeri el.

Az elmúlt hónapokban a Szövetségi Bűnügyi Hivatal, több állami bűnügyi hivatal és az alkotmányvédelmi szervek közelről figyelték a csoport tevékenységét. Számos telefont hallgattak le, és nyomon követték az internetes tevékenységüket. Sajtóhírek szerint a házkutatások egész nap folytatódni fognak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!