Őrizetbe vettek egy terrorakciókat szervező 75 éves nyugdíjas tanárnőt Németországban

2022. október 14. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

A nyugdíjas tanárnőt azzal gyanúsítják, hogy emberrablásokat és németországi erőművek elleni támadásokat tervező csoportoknak volt az „agya” – írja a Guardian.

Előzetes letartóztatásba helyezték azt a nyugdíjast, aki feltehetően a német politikusok és infrastruktúra elleni támadásokat tervező terrorista csoport vezetője volt. Elizabeth R.-t, a 75 éves, Szászországban élő nyugdíjas tanárt azzal gyanúsítják, hogy ő volt a fő gondolkodó a szélsőjobboldali csoportban. Az emberrablások mellett erőművek elleni támadásokat is végrehajtottak volna, aminek az lett volna a célja, hogy áramszünetet okozzanak egész Németországban.

Áprilisban letartóztattak négy férfit, akiket kapcsolatba hoztak a szervezettel. Kiderült, hogy nehézfegyverek voltak náluk, korábban pedig robbanóanyagot próbáltak beszerezni. Az egyelőre nem világos, hogy a csoport mennyire volt közel kitűzött céljai megvalósításához.

A csoport egyik első célja – amely a nyomozók szerint szoros kapcsolatban állt a szélsőjobboldali Reichsbürger mozgalommal, valamint az oltásellenes és a koronavírus-tagadó mozgalmakkal is – az volt, hogy elrabolják Karl Lauterbach német egészségügyi minisztert és megöljék. Egy másik, korábban őrizetbe vett férfi a Berlin melletti Falkenseeből származó vezető könyvelő, aki a United Patriots nevű szélsőséges Telegram-csoport egyik vezetője volt, amelyet később Day X Germany névre kereszteltek. A rendőrök egy SS-egyenruhát és egy kalasnyikovot is találtak a pincéjében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!