A kormány nem küldte el határidőre, hogyan kerülne el egy több mint 36 milliárd forintos uniós büntetést

2024. szeptember 16. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

A péntek éjféli határidő ellenére nem küldte el a magyar kormány, hogyan felelne meg az uniós menekültügyi szabályoknak – erősítette meg az Euronews kérdésére hétfőn Anitta Hipper. Az Európai Bizottság szóvivője azt már korábban elismerte: a magyar hatóságok kapcsolatban vannak velük.

Az EU bírósága egy hosszú évek óta húzódó ügyben június 13-án szabott ki büntetést, amiért a magyar kormány nem tartotta be az uniós menekültügyi szabályokat. A testület azzal indokolta a döntést, hogy „e kötelezettségszegés, amely egy uniós közös politika egésze alkalmazásának a szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül”, és „a többi tagállamra hárítja” a felelősségét.

A bíróság egyrészt napi egymillió eurós büntetést szabott ki, a magyar kormánynak pedig három hónapja volt rá, hogy az Európai Bizottságnak jelezze, hogyan hozná összhangba a hazai szabályokat az uniósakkal. Ha nem tesz így vagy nem megfelelő a válasza, visszamenőleg behajthatják a büntetést (vagyis most közel százmillió eurónál, jelenlegi árfolyamon több mint 36 milliárd forintnál járunk), a bírság pedig folyamatosan tovább nő napi egymillió euróval.

Hipper nem válaszolt érdemben arra, mi lesz, ha a kormány a végtelenségig húzza a válaszadást, de kollégája, Ujvári Balázs elmondta: a büntetéseket egy 45, majd egy 15 napos határidejű felszólítás után egyszerűen levonhatják a tagállamnak félretett támogatásból.

A szóvivő a korábbi, hasonló lengyel eset példára is utalt. Nem fejtette ki, de 2021-ben az igazságügyi rendszer átalakítása miatt a lengyelek is napi egymillió eurós büntetést kaptak. A kormány egy reformmal lefeleztette a napi összeget, majd 2023-ban elbukott a vitatott rendszer, addigra viszont már több mint félmilliárd eurós számlát hoztak össze.

Holnap lejár egy 200 millió eurós büntetés határideje

A bíróság a napi bírság mellett egy 200 millió eurós átalánybüntetést is kiszabott a magyar kormányra. Ennél szeptember 17-én jár le a második felszólítás, így onnantól automatikusan levonhatják a Magyarországnak kifizethető uniós támogatásokból. Az Európai Bizottság már korábban világossá tette, hogy ezt az ítélet és az uniós szabályok értelmében már sehogyan sem kerülheti el a kormány (legfeljebb hamarabb befizethette volna). Bóka János az EU-ügyi miniszterek szeptember elején, Budapesten tartott ülése után nem politikai, hanem technikai kérdésnek tartotta azt, hogy a kormány fizetéssel vagy a kifizetések csökkentésével teljesít, „mindkettőre volt példa”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!