Fél nappal a határidő előtt a kormány még nem írta meg az EU-nak, hogyan ne büntessék több mint 36 milliárdra

2024. szeptember 13. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság a déli sajtótájékoztatóján jelezte: még nem kapta meg a magyar kormány értesítését arról, hogyan kerülne el több mint 90 millió eurónyi (mostani árfolyamon több mint 36 milliárd forintnyi) büntetést. A Szabad Európa kérdésére Anita Hipper csak annyit erősített meg, hogy kapcsolatban vannak a magyar hatóságokkal és ha megkapják a választ, értékelik azt.

Az EU bírósága június 13-án szabott ki büntetést, amiért a magyar kormány nem tartotta be az uniós menekültügyi szabályokat. A testület azzal indokolta a döntést, hogy „e kötelezettségszegés, amely egy uniós közös politika egésze alkalmazásának a szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül”, és „ a többi tagállamra hárítja” a felelősségét.

A bíróság egyrészt napi egymillió eurós büntetést szabott ki, a magyar kormánynak pedig három hónapja volt rá, hogy az Európai Bizottságnak jelezze, hogyan hozná összhangba a hazai szabályokat az uniósakkal. Ha nem tesz így vagy nem megfelelő a válasza, visszamenőleg behajtják a büntetést, a bírság pedig folyamatosan tovább nő napi egymillió euróval.

Anitta Hipper bizottsági szóvivő a testület napi, délben kezdődő sajtótájékoztatóján annyit árult el, hogy kapcsolatban vannak a magyar hatóságokkal. A részleteket firtató kérdésekre, például hogy láttak-e valamilyen kapcsolódó jogszabályváltozást, nem válaszolt.

A bíróság a napi bírság mellett egy 200 millió eurós átalánybüntetést is kiszabott. Ezt szeptember 17-én automatikusan levonják a Magyarországnak kifizethető uniós támogatásokból. Az Európai Bizottság már korábban világossá tette, hogy ezt az ítélet és az uniós szabályok értelmében már sehogyan sem kerülheti el a kormány (legfeljebb hamarabb befizethette volna). Bóka János az EU-ügyi miniszterek szeptember elején, Budapesten tartott ülése után nem politikai, hanem technikai kérdésnek tartotta azt, hogy a kormány fizetéssel vagy a kifizetések csökkentésével teljesít, „mindkettőre volt példa”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!