Ellentámadásba kezdtek az oroszok a kurszki fronton

2024. szeptember 12. – 19:21

Másolás

Vágólapra másolva

Ellentámadásba kezdett az orosz hadsereg a kurszki fronton – írja a BBC. Az orosz védelmi minisztérium szerint két nap alatt tíz települést foglaltak vissza Sznagoszt környékén, több, mint egy hónappal azután, hogy az ukránok – az oroszokat meglepetésszerűen érő – kurszki offenzívában elfoglalták azokat.

A BBC azt írja, az orosz ellentámadásról először Apti Alaudinov vezérőrnagy, a csecsen különleges erők parancsnoka számolt be, aki szerint hat ukrán dandár súlyos veszteségeket szenvedett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy Oroszország „ellentámadásba kezdett, amely az ukrán tervünkkel összhangban halad”. Egy, a Kurszki területen harcoló ukrán tiszt a BBC-nek elmondta, hogy az orosz ellentámadás Szudzsától nyugatra kezdődött. „A harcok nagyon kemények, és a helyzet jelenleg nem a mi javunkra áll” – mondta a tiszt.

Az amerikai Institute for Study of War (ISW) elemzői szerint az orosz ellentámadások mérete, mértéke és lehetséges kilátásai nem világosak, és korai lenne bármilyen következtetést levonni.

Anatolij Matvijcsuk orosz katonai szakértő egy orosz lapban azt nyilatkozta, az orosz csapatok több mint 100 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza, és „az ellenség tartalékai, erősítései és logisztikai utánpótlása már nem tudja elérni Kurszk térségét”.

Az ukránok augusztus elején indított kurszki offenzívájának egyik célja lehetett, hogy az oroszok védekezésképpen elvonjanak erőket a pokrovoszki térségből, de az orosz hadi vezetés inkább a zaporizzsjai és herszoni déli körzetből vont el csapatokat az ukrán előrenyomulás megállításához – mondta korábban a Telexnek Rácz András Oroszország-szakértő, aki szerint „a bevetett erők száma alapján Pokrovszk a prioritás” az oroszoknak.

Korábban a hírek még arról szóltak, hogy az oroszok inkább tudomásul vették az ukrán betörést, de nem akartak változtatni kelet-ukrajnai stratégiájukon, így nem hajtottak végre onnan átcsoportosítást és inkább növelték az Ukrajna elleni rakétatámadások intenzitását. Az ukránok így is nagy kockázatot vállaltak a kurszki betöréssel – amely az orosz társadalom ingerküszöbét is átvitte –, de a főparancsnok bejelentése alapján ennek már látszik az eredménye.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!