Az elmúlt harminc év legnagyobb flottagyakorlatát kezdi meg az orosz hadsereg

2024. szeptember 10. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

„Az elmúlt három évtized folyamán először tartunk tengeren ilyen nagyszabású gyakorlatot” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az Okean-2024 hadgyakorlat keddi megnyitóján az MTI szerint.

Az Okean-2024 kódnevű, egy hétig tartó, előre beütemezett hadászati parancsnoki és vezérkari gyakorlatot a Csendes-óceán és a Jeges-tenger, a Földközi-tenger, a Kaszpi-tenger és a Balti-tenger vizein egyszerre tartják. A gyakorlatban több mint 400 hadihajó, tengeralattjáró és támogatóhajó, több mint 120 repülőgép és helikopter, továbbá 90 ezer főnyi személyi állomány vesz részt.

A gyakorlaton a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg hadihajói és repülőgépei is részt vesznek, megfigyelőként pedig 15 állam képviselőit hívták meg rájuk. Putyin szerint fontos, hogy ezzel is erősítsék a katonai partnerséget a „növekvő geopolitikai feszültségek közepette”.

A orosz elnök szerint ugyanis az Egyesült Államok növelte a műholdjelenlétet Oroszország nyugati határainak közelében, valamint az Északi-sarkvidéken és az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Putyin azt is kifogásolta, hogy elmondása szerint az Egyesült Államok és szövetségesei közepes és rövidebb hatótávolságú rakétákat terveznek telepíteni a Csendes-óceán nyugati részére, valamint az ázsiai-csendes-óceáni térség több országába.

Washington fegyverkezési versenyt provokál, fittyet hányva szövetségesei biztonságára – vélte Putyin, és arról beszélt, hogy az orosz fegyveres erőknek állandó készültségben kell állnia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!