Az elnökválasztás utánra halasztották az ítélethirdetést Trump büntetőügyében

2024. szeptember 6. – 20:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai elnökválasztás utánra halasztotta az ítélethirdetést a Donald Trump hallgatási pénzes büntetőügyében illetékes manhattani bíró. Juan M. Merchan erről pénteken hozott döntést, az ügy „egyedülálló időkeretére” hivatkozva november 26-ra tette át az ítélet kihirdetését, írja a The New York Times. Korábban úgy tervezte, hogy szeptember 18-án hirdet ítéletet Trump büntetéséről.

Merchan a négyoldalas ítéletben azt írta, a döntést nem hozták meg könnyen, de a bíróság megítélése szerint ez szolgálja a legjobban az igazságszolgáltatás érdekeit. Merchan a döntésben megemlítette a közelgő elnökválasztást: az indoklás szerint azért döntött a halasztásról, hogy elkerüljék annak a látszatát, hogy az ítélethirdetés a választás befolyásolására irányul. A bíró szerint el kell oszlatni mindenféle olyan feltételezést, hogy a bíróság bármilyen döntést vagy ítéletet hozott volna annak érdekében, hogy előnyt biztosítson vagy hátrányt okozzon akármelyik pártnak. A bíró szerint Donald Trump ügye egyedülálló az amerikai nemzet történetében.

A The New York Times szerint nem egyértelmű, hogy a döntés segít vagy árt-e Trumpnak, hiszen a büntetés kihirdetése akár alátámaszthatta volna a politikai mártíromságra vonatkozó állításait is. Trump kampányszóvivője, Steven Cheung a döntésre azzal reagált, az ügyészség „választásokba való beavatkozással kapcsolatos boszorkányüldözésében” nem szabad ítéletet hozni, írja a CNN.

Merchan eredetileg július 11-én határozta volna meg Trump ügyében a büntetést, végül elhalasztotta a döntést szeptember 6-ra. Amiatt tett így, mert július elején úgy döntött az amerikai legfelsőbb bíróság, hogy az amerikai elnökök nem vonhatók felelősségre a hivatali idejük alatt és azzal kapcsolatban hozott döntéseikért, tetteikért. Emiatt az elvileg jogerősen elítélt Trump ügyében a védői fellebbezni készültek, Juan Merchan bíró így végül eltolta a büntetés közlését (ami az amerikai jogban akár hetekkel, hónapokkal később történik meg, mint az esküdtek általi ítélethozatal).

Májusban New Yorkban 34 vádpontban találták bűnösnek Trumpot. A Stormy Daniels pornószínésznőnek fizetett hallgatási pénz (aminek célja az volt, hogy a 2016-os elnökválasztási kampányban ne hozza elő, hogy állítólag lefeküdtek) csak a jéghegy csúcsa volt. A vád szerint Trump és csapata sok dokumentumot meghamisított, és az intézőjének, Michael Cohennek kifizetett pénzek nem is ügyvédi, hanem kampányköltségek voltak. Trump ítélethirdetése hónapok óta függőben van, miután ügyvédei azt szorgalmazták, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöki mentelmi jogról szóló döntése miatt helyezzék hatályon kívül az ítéletet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!