Robert Fico először tért vissza a helyszínre, ahol a merényletet elkövették ellene

2024. szeptember 6. – 19:41

Másolás

Vágólapra másolva

Először tért vissza az ellene elkövetett merénylet helyszínére Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke pénteken, írja az MTI. A szlovák kormányfőre májusban lőttek rá Nyitrabányán, közvetlen közelről. A tettest azonnal elfogták, Fico most azt mondta, a merénylő „csak eszköz volt valakinek a kezében”.

A merényletről jelentés készül, amely várhatóan még ősszel a szlovák parlament elé kerül. Fico erről azt mondta, a merénylő kapcsolatait is vizsgálják, de fel kell tárni a szeptemberi szlovák parlamenti választások óta történt eseményeket is. Erre szerinte azért van szükség, mert a szlovák ellenzék és a média egy része nem volt hajlandó elfogadni a parlamenti választás eredményeit. Azt mondta, a merénylő egy ellenzéki aktivista volt, akit „rendszerszinten terjesztett gyűlölet” motivált.

Fico már korábban is az ellenzékét okolta a merényletért. Arról is beszélt, hogy szerinte a kormányellenes média, a külföldről finanszírozott civil szervezetek és az ellenzék igyekszik majd elbagatellizálni a gyilkossági kísérletet. Az ellenzéket okoló magyarázatra a magyar kormány is ráerősített, Szijjártó Péter például azt mondta, a békepártisága miatt támadták meg a szlovák kormányfőt. Orbán Viktor baloldalinak nevezte a merénylőt, akiről kiderült, valójában szélsőjobboldali körökben mozgott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!