Putyin imádja Kamala Harris kacaját, ezért neki szorít az elnökválasztáson

2024. szeptember 5. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási trollkurzust tartott a vlagyivosztoki gazdasági konferencián tartott csütörtöki előadásán Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a Reuters tudósítása szerint somolyogva jelentette ki, hogy Oroszország Kamala Harris győzelméért szorít az amerikai elnökválasztáson, és ő személy szerint nevetése miatt preferálja a demokrata jelöltet Donald Trumppal szemben.

Harris nevetése olyan kifejező és ragadós, hogy biztosra lehet venni, az ő életében minden rendben van.

A választási kampány állásáról azonban nem akarta megosztani véleményét a nyilvánossággal, mivel az szerinte „az amerikai emberek dolga”.

Putyin idén februárban, még Joe Biden visszalépése előtt kifejtette, hogy azért preferálja a demokrata jelöltet republikánus ellenfelével szemben, mivel Biden egy tapasztaltabb, kiszámíthatóbb, „régi vágású” politikus.

Ezek a támogatói kijelentések azért is érdekesek, mivel az amerikai hírszerző szervezetek értékelése szerint Oroszországnak inkább Trump megválasztása áll érdekében, mivel a szélsőjobboldali-populista politikus nem támogatja olyan következetesen Ukrajna háborús erőfeszítéseit. Ahogy azonban Trump és a békepolitika – nem meglepő módon – ellentmondásos viszonyáról szóló cikkünkből is kiderül, a republikánus elnök minden elődjénél több szankciót vetett ki orosz gazdasági és politikai szereplőkre, és ezen teljesítményét maga Putyin is intő jelként említette.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a vlagyivosztoki gazdasági konferencián 2024. szeptember 5-én – Fotó: Kremlin Press Office/ AFP
Vlagyimir Putyin orosz elnök a vlagyivosztoki gazdasági konferencián 2024. szeptember 5-én – Fotó: Kremlin Press Office/ AFP

Putyin kijelentésének iróniafaktorát növeli, hogy a demokrata vezetésű amerikai kormány pont egy nappal korábban, szerdán vádolta meg Oroszországot, hogy sajtótermékeken, mit sem sejtő influenszereken és kamuprofilokon keresztül próbálja álhírekkel és téves információkkal elárasztani az amerikai nyilvánosságot, ezzel befolyásolva a novemberi amerikai elnökválasztást. A pénzügyminisztérium pedig ezzel összefüggésben szankciókat vetett ki az orosz állam által működtetett RT (korábbi nevén Russia Today) propagandaadó vezetőire.

A Donald Trump győzelmével végződő 2016-os elnökválasztási kampányt ha meg nem is határozta, de – máig nem tisztázott mértékben – befolyásolták orosz online hírszerzési és dezinformációs törekvések.

Putyin kifejtette véleményét a Kurszk térségében augusztus elején kezdődő ukrán offenzíváról is. Ugyan az ebben részt vevő ukrán csapatokat a mai napig nem sikerült kiszorítani Oroszország területéről, az orosz elnök értékelése szerint a kijevi törekvések kudarcot vallottak:

Az ellenség célja az volt, hogy aggodalommal és idegességgel töltsön el minket, és arra sarkalljon minket, hogy megállítsuk a donbaszi offenzívát, és csapatokat dobjunk át onnan az érintett területre. Működött az elképzelés? Nem működött? Sőt, miután Ukrajna nagy és jól képzett egységeket csoportosított át az orosz határhoz, ezáltal meggyengítette kulcsfontosságú frontszakaszok védelmét, csapataink előrenyomulása ezért felgyorsult.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!